najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Aditivi u cigaretama

Cigarete su porok bez kojeg mnogi ljudi jednostavno ne mogu. Svest i znanje o štetnosti nikotina ne samo za pušača već i za njemu bliske osobe, postoji u celom svetu. Priznali to pušači ili ne, pušenje je bolest zavisnosti koju proizvođači cigareta zloupotrebljavaju.

Pušači su svesni štetnosti nikotina, a najnoviji slučaj iz Amerike svedoči o zavaravanju pušača od strane proizvođača cigareta.

FDA Amerike (Agencija za hranu i lekove) poslala je pisma upozorenja na adrese tri poznate duvanske kompanije zbog neadekvatne etikete o aditivima u njihovim proizvodima. FDA je preduzela mere kontrole duvanskih proizvoda i upotrebe aditiva u njima. Posao FDA je da obezbedi da se duvanski proizvod nađe na tržištu sa natpisom “prirodno” ili “bez aditiva” na etiketi. Potrošači na taj način biraju proizvod sa aditivima ili bez njih na sopstveni rizik.

FDA navodi da je ovo način regulisanja sastava duvanskih proizvoda, zaštite i informisanosti javnosti o štetnosti njihove upotrebe.

Duvanske kompanije imaju 15 radnih dana da odgovore na pisma upozorenja i objasne šta su uradile povodom navedenih nepravilnosti. Ukoliko kompanije ne budu poštovale savezni zakon, FDA može preduzeti dodatne mere: novčane kazne, zaplena proizvoda, zabrana rada i krivično gonjenje.

Napomene

I ovde se vidi da se u cigaretama i duvanskom dimu može naći „svašta“.

Poznato je da svaka cigareta, pored nikotina, koji se smatra najštetnijim, sadrži još mnogo otrovnih i kancerogenih sastojaka.

Iz ovih informacija možemo zaključiti da pojedini proizvođači cigareta u cigarete dodaju mnoge „veštačke“ dodatke koji verovatno: povećavaju „prijatan“ ukus, smanjuju „neprijatne“ mirise , povećavaju zavisnost i sl.

Zato je veoma važno da državne institucije, slično kao u Americi, kontrolišu proizvođače cigareta i sam sastav duvanskih proizvoda.

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja…

Ostavite pušenje sa nama!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike