U trendu

Ako imate čir na želucu, ovu hranu morate jesti svaki dan kako bi se izlečili ili ublažili simptomi bolesti

Američki koledž za gastroenterologiju je pre nekoliko godina iznenadio medicinsku javnost saopštenjem da su doktori zaposleni u ovoj ustanovi zaključili da način ishrane ni na koji način ne utiče na čir na želucu, odnosno da ne može ni da pogorša, ni da ublaži simptome.

Ipak, pacijenti kojima je dijagnostikovan ulcur gaster znaju da se nakon konzumiranja pojedinih (grupa) namirnica osećaju bolje ili lošije, a stručnjaci to dovode u vezu s podmuklom bakterijom Helicobacter pylori, koja je često uzrok pojave čira na želucu, dok je drugi čest izazivač prekomerna upotreba antizapaljenskih lekova kao što su ibuprofen i aspirin.

Šta jesti ako imate čir na želucu?

S obzirom na važnost uloge koju Helicobacter pylori ima u nastanku čira na želucu, naučnici istražuju kako sve hrana utiče u ovim slučajevima.

Pored redovne upotrebe lekova prema preporuci i uputstvu lekara, preporučuje se da se u jelovnik uvedu i sledeće namirnice: rotkvice, karfiol, kupus, brokoli, kelj, spanać, paprike babure, šargarepe, jabuke, borovnice, maline, jagode, višnje, maslinovo ulje, med, beli luk, probiotske namirnice kao što su jogurt i kefir, kao i kurkuma i sladić.

Kako hrana deluje na ulcus gaster?

Naime, kako navodi Healthline, ukoliko je vaš čir na želucu izazvan bakterijom Helicobacter pylori, neophodno je da povećate unos hrane bogate antioksidansima, koji štite i aktiviraju imuni sistem, odnosno pomažu u borbi protiv infekcija. Uz to, ona je odlična preventiva raku želuca.

Namirnice poput borovnica, višanja, ali i babure poznate su po visoko antioksidativnom sasavu, dok se u kelju i spanaću još nalazi i obilje vitamina B i kalcijuma. Kod brokolija je tu sulforafan, jedinjenje koje ometa aktivnost bakterije Helicobacter pylori, dok masne kiseline u maslinovom ulju pomažu kod infekcija koje ova bakterija izaziva. Hrana koja deluje probiotski sprečava ponovno infekciju, a to su samo neki od razloga da pomenute namirnice postanu deo vašeg svakodnevnog jelovnika, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar