U trendu

Ako imate problema sa srcem, nije svejedno na kojoj strani spavate

Ako vas sad pitamo na kojoj strani spavate, možda i ne znate odgovor jer čim legnete i sklopite oči vi ste utonuli u san. Istina je da malo pažnje obraćamo na pozu u kojoj spavamo, fokus je uvek na tome da što pre utonemo u san i ugodno se smestimo. Možda mislite da je najgora posledica koja vam se može dogoditi nakon spavanja u nekoj pozi bol ili neprijatnost u vratu i leđima, ali nove studije su pokazale da jedan specifičan položaj može uticati na zdravlje vašeg srca.

Iako se ne možemo pohvaliti velikim brojem istraživanja na ovu temu, neki su se naučnici ipak pozabavili pitanjem kako spavanje u određenoj pozi može uticati na zdravlje srca. Jedna takva studija sprovedena je 1997. na 40 osoba, od kojih je 18 imalo dijagnozu bolesti srca, a 22 osobe su bile potpuno zdrave. Putem EKG-a se pratila električna aktivnost srca kada su ispitanici menjali pozicije spavanja, a rezultati su pokazali da se najviše promena primetilo kod onih koji su spavali na levoj strani.

Zašto je opasno spavati na levoj strani

Nezavisna studija obavljena 2018. godine je takođe koristila EKG kako bi pratila ponašanje srca kod 9 ispitanika i rezultati su bili vrlo slični pa se pokazalo da se najviše promena beleži na radu srca kod ispitanika koji su spavali na levoj strani. Ali u ovoj studiji tehnika vektorkardiografije pokazala je i da srce menja poziciju što može biti razlog za ove promene.

Poređenja radi, nikakve promene nisu zabeležene kada su učesnici spavali na desnoj strani. Slikovni prikaz je pokazao tanak sloj tikva između pluća koji u stvari drži srce na mestu kada spavate u toj pozi. Ali ove su studije pokazale da su potrebna dodatna istraživanja o tome kako pozicija u kojoj spavate može uticati na aktivnost srca. I dok su neki pacijenti kojima je dijagnostifikovano kongestivno zatajenje srca su prijavili probleme s disanjem ili neprijatnost kada spavaju na levoj strani, ne postoje dokazi da će spavanje na levoj strani povećati rizik od bolesti srca ako već nemate neko stanje, piše Ordinacija.hr.

Neki stručnjaci za san zapravo i savetuju da spavanje na levoj strani nije štetno i može da poboljša zdravlje srca.

Prema pisanju dr.  W. Kristofer Vinter, direktora bolnice Martha Jefferson, radi se o cirkulaciji krvi. Kako krv ulazi u srce kroz gornju desnu stranu, ako spavate na njoj može doći do stvaranja pritiska na velike krvne sudove koje hrane organ. Ipak, spavanje na levoj strani i bez pritiska na desnu može i povećati dotok krvi u srce“, dodaje Vinter.

Ko ima bolest srca, ne bi trebalo da spava na leđima i levoj strani

Naravno, savet o pozi spavanja može biti drugačiji za one koji imaju bolesti srca, a dok bi preporuke trebao da stignu od strane vašeg lekara, neki će stručnjaci podržati ideju da je pametno izbegavati spavanje na levoj strani.

„Oni koji su imali problema, ili ih još imaju, a vezani su za zdravlje srca bi trebalo da spavaju na desnoj strani jer će tako srce raditi i odmarati u miru. Upravo ta navika može da spreči probleme s disanjem i nelagodnost pri spavanju“, dodaje.

Ipak, dodaju neki stručnjaci da i spavanje na leđima može izazvati neke probleme, a prema njima može pogoršati stanje apneje u snu, a i osobe koje pate od tog stanja imaju veće šanse da će doživeti bolesti srca. Umesto da pritisak dodajete i ležeći na stomaku, stručnjaci savetuju da glavu držite na uzvišenju, što će olakšati disanje i smanjiti pritisak na srce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar