U trendu

Ako osećate trnce u stopalima, možda imate neko od ovih zdravstvenih stanja

Iako je uloga vaših stopala ogromna, verovatno ne obraćate previše pažnju na njih. Međutim, ako osećate trnce u stopalima, teško ćete biti u stanju da mislite na nešto drugo.

Trnci u nogama nisu medicinski izraz, ali lekari znaju šta bi oni mogu da predstavljaju. Mogu se pojaviti na više načina, kaže ortoped Melisa Lokvud iz Ilinoisa. „Može se činiti kao da vam je noga zaspala i pokušavate je da probudite ili se može činiti kao da je potpuno utrnula“, dodaje ona. „Ponekad možete osećati popriličnu bol ili peckanje.“

Simptomi mogu varirati od osobe do osobe. „Neki moji pacijenti to opisuju kao bockanje, dok drugi kažu da je osećaj poput strujanja ili peckanja“, kaže dr. Ilan Danan, sportski neurolog i specijalista za lečenje bola iz Los Anđelesa, prenosi Index.hr.

Nekoliko je stanja koja mogu dovesti do trnaca u stopalima.

Dijabetes

Dijabetes se javlja kada je glukoza u krvi previsoka. „Visok nivo šećera u krvi može oštetiti nervna vlakna, ali takođe uticati na male krvne sudove koje snabdevaju periferne nerve hranjivim materijama“, objašnjava dr. Dhib-Jalbut. To može otežati sprovođenje signala u vašim nervnim vlaknima, što dovodi do osećaja bockanja.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je bolest središnjeg nervnog sistema, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar. Kada neko ima MS, imunološki sistem njegovog tela napada zaštitni omotač, mijelin, koji prekriva nerve. To može dovesti do niza simptoma, uključujući trnce, slabost mišića i umor.

„Kada mijelinski omotač ne funkcioniše pravilno ili nije prisutan na način na koji bi trebalo da bude, to može uzrokovati trnce“, kaže dr. Lokvud. MS se ne može izlečiti, ali pravilna terapija, poput one pomoću bioloških lekova, može doprineti kontroli simptoma.

Hipotireoza

Hipotireoza je uobičajeno stanje u kojem vaša štitna žlezda ne stvara i ne oslobađa dovoljno hormona štitnjače u krvotok, prema klinici Klivlend. To može usporiti vaš metabolizam i dovesti do simptoma poput umora, debljanja i problema s podnošenjem niskih temperatura.

Osećaj trnaca u stopalima zbog hipotireoze verovatno je uzrokovan oticanjem tkiva koje vrši pritisak na nervna vlakna, kaže dr. Dhib-Jalbut.

Sindrom tarzalnog tunela

Sindrom tarzalnog tunela je u osnovi sličan sindromu karpalnog tunela, ali za vaša stopala, kaže dr. Lokvud. Stanje je uzrokovano kompresijom zadnjeg tibijalnog nerva (koji se nalazi u vašem stopalu) i može uzrokovati simptome poput bola, trnaca ili obamrlosti u vašem stopalu, prema Johns Hopkins isnstitutu.

Lečenje uključuje uzimanje protivupalnih lekova ili injekcije steroida u tarzalni tunel za ublažavanje pritiska i otoka. U težim slučajevima može biti potrebna operacija.

Zatajenje bubrega

Zatajenje bubrega znači da vaši bubrezi ne izvršavaju većinu svojih funkcija, prema klinici Mayo. Kad nastupi zatajenje, vaši bubrezi ne mogu filtrirati otpadne proizvode i hemijski sastav vaše krvi prestaje da bude u ravnoteži.

Simptomi, osim trnaca u stopalima, mogu uključivati manje mokrenja nego inače, zadržavanje tečnosti, otežano disanje i slabost, prema klinici Mayo. Hronično zatajenje bubrega može oštetiti nervna vlakna, što dovodi do trnjenja stopala, kaže dr. Dhib-Jalbut.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest kod koje imunološki sistem osobe greškom napada njene zglobove. To može uzrokovati simptome poput bolova u zglobovima, trnjenja i oticanja.

Lupus

Lupus je hronična bolest koja može uzrokovati upalu i bol u bilo kojem delu tela. Najčešće zahvata kožu, zglobove i unutrašnje organe, a može izazvati niz različitih simptoma. Razlog za trnce u stopalima kod lupusa sličan je reumatoidnom artritisu, kaže dr. Dhib-Jalbut

Alkoholna neuropatija

Alkoholna neuropatija je oštećenje nerava koje nastaje zbog prekomernog konzumiranja alkohola. Može uzrokovati trnce ili obamrlost u šakama, rukama, nogama i stopalima.

Šarko-Mari-Tutova bolest

Šarko-Mari-Tutova bolest (CMT) je grupa retkih poremećaja koji uzrokuju oštećenje perifernih nerava. Osobe s CMT-om obično razvijaju progresivnu mišićnu slabost i mogu imati manju i slabiju mišićnu masu, navodi klinika Mayo. To može dovesti do gubitka čula dodira, kontrakcija mišića i problema s hodanjem.

CMT utiče na strukturu i funkciju perifernih nerava, što dovodi do simptoma poput trnaca, kaže dr. Dhib-Jalbut. Nema leka za CMT, ali pacijenti mogu olakšati stanje lekovima koji pomažu kod bolova u nervima, uz korišćenje ortopedskih pomagala za hodanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar