U trendu

Ako želite da smanjite rizik od srčanog udara, treba da se odreknete ove navike, upozoravaju kardiolozi

Kardiovaskularne bolesti su najveći uzroci smrti u svetu sa više od 18,6 miliona smrtnih slučajeva godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). S obzirom na to koliko je čest i ozbiljan srčani udar, poželjno je znati kako smanjiti rizik.

Da bi se smanjio rizik od srčanog udara, ključno je prepoznati faktore rizika. Kardiolog, dr Gregori Pontone, identifikovao je pet primarnih faktora koji mogu dovesti osobu u povećan rizik od srčanog udara.

1. Starost: Dr. Pontone objašnjava da su ljudi stariji od 65 godina pod povećanim rizikom od srčanog udara. To je zato što se masne naslage vremenom mogu nakupiti u zidovima arterija. Na kraju, ova kumulativna šteta može biti opasna, povećavajući verovatnoću srčanog udara i srčanih bolesti.

2. Pol: „Muškarci se generalno suočavaju sa većim rizikom od srčanog udara u poređenju sa ženama, iako se rizik za žene povećava nakon menopauze“, kaže dr Pontone za Parade.

Razlog zbog kojeg su muškarci izloženi povećanom riziku je taj što je veća verovatnoća da imaju navike koje su štetne po zdravlje srca, kao što je pušenje. Pored toga, hormoni mogu imati zaštitnu ulogu i pomoći u smanjenju rizika za žene u premenopauzi.

3. Porodična anamneza: Kao i kod većine drugih zdravstvenih stanja, dr Pontone kaže da je veća verovatnoća da će neko imati srčani udar zbog porodične istorije srčanog udara.

4. Zdravstvena stanja: „Stanja kao što su hipertenzija, dijabetes i hronična bolest bubrega povećavaju rizik“, objasnio je kardiolog.

5. Faktori načina života: Dr. Pontone kaže da sedentarni način života, nezdrava ishrana, pušenje i prekomerna konzumacija alkohola značajno povećavaju rizik od srčanog udara.

Ipak, kardiolog dr Harmoni R. Rejnolds kaže da postoji jedna navika koju svako treba da izbegava ako želi da smanji rizik od srčanog udara: pušenje. „Ako pušite, prestanite! Svaka cigareta koju ne pušite smanjuje rizik od srčanog udara“, savetuje ona.

Dr. Pontone se slaže: „Ako postoji jedna navika koju treba prestati ili izbegavati da značajno smanji rizik od srčanog udara, to je pušenje“, kaže on.

Tvrdi da je pušenje glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i može oštetiti krvne sudove, podići krvni pritisak i doprineti stvaranju arterijskih naslaga.

Štetne hemikalije u duvanskom dimu ne samo da ubrzavaju napredovanje ateroskleroze, već i povećavaju verovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka, što značajno doprinosi riziku od srčanog udara“, istakao je on.

Uz to, oba kardiologa kažu da treba izbegavati redovnu konzumaciju ultra-prerađene hrane. „Nezdrava hrana podiže holesterol i krvni pritisak i promoviše debljanje i dijabetes“, objašnjava dr Rejnolds.

Umesto toga, dr Pontone predlaže ishranu koja uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina.

Takođe, obojica tvrde da je važno kontrolisati stres i redovno vežbati. „Ciljajte na najmanje 20 minuta vežbanja umerenog intenziteta dnevno, kao što je brzo hodanje ili penjanje uz stepenice, ali svako malo se računa. Ako ne vežbate sada, dodavanje samo pet minuta dnevno može da smanji rizik“, preporučuje Dr Reinolds.

Dakle, srčani udar se u velikoj meri može sprečiti.

„Smanjenje rizika od srčanog udara uključuje višedimenzionalni pristup koji uključuje usvajanje zdravog načina života za srce i odvikavanje od štetnih navika, kao što je pušenje. Redovni medicinski pregledi, vežbanje i zdrava ishrana ključni su elementi sveobuhvatne strategije zdravlja srca“, zaključuje dr Pontone, a prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)