Alarm: lekovi za visok pritisak mogu izazvati – rak kože

Agencija za lekove i medicinska sredstva uputila je pismo zdravstvenim radnicima u kom upozorava da postoji rizik od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortiazida.

Lekovi koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, jer se daju svim pacijentima obolelim od hipertenzije, a sadrže aktivnu supstancu hidrohlortiazid, mogu da izazovu nemelanomski rak kože

Farmakoepidemiološka istraživanja su pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože (bazocelularni karcinom i planocelularni karcinom) kod izlaganja visokim kumulativnim dozama hidrohlortiazida, navodi se u pismu Agencije.

Agencija savetuje da pacijenti koji primenjuju hidrohlortiazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lekovima, redovno vrše pregled kože zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obaveste svog lekara.

„Sumnjive kožne lezije treba odmah pregledati, potencijalno uključujući i histološki pregled uzorka biopsije“, upozoravae Agencija .

Pacijentima se savetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svetlosti i UV zracima, kao i da koriste odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti i UV zracima, kako bi se smanjio rizik od karcinoma kože.

Takođe, napominju da je potrebno pažljivo razmotriti upotrebu hidrohlortiazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože.

Objavljen je spisak od 32 sporna leka:

Enelapril, vivace, termikol, korace, telmipres, skopril, iruzid, nebilet, mikardis, prilazid, losar, erinorm, hemokvin, hemopres, irbenida, prilenap, prilinda, tensek, janida, ampril, kazakombi, enap, lorista, tolukombi, valsakombi, lodoz, kondiovan, monopril, enates, binevol, tritace i diunorm.

Kardiolozi kažu da se ti lekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa lekarom.

Ti lekovi se prepisuju, uz ostalu terapiju za lečenje visokog pritiska, obolelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikamenti spadaju u takozvane diuretike, čije se dejstvo ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.

(R. P, „Politika“)

3 komentara
  1. Anonimni

    lekovi ZA ili lekovi protiv visokog…….????? Koliko nepismenosti

  2. Anonimni

    jasno je da su i farmaceuti i lekari organizovana finansijska mafija.da oni nesto znaju zivei bi 200 godina,a ne svesno trovali milione ljudi.to je podlost,prevara,tesko krivicno delo.ako ne znaju da naprave nesto prirodno,sto prave i skupo prodaju jeftinu hemiju.krivci su vladari drzava i sveta koji sve to znaju i finansiraju te monstrume.hvala agenciji sto je smogla snage da to javno iznese i upozori gradane

  3. bezdileme

    ako je vec tako bolje, da te pritisak zvajzne na brzinu, nego rak da te jede polako…

Napišite komentar