U trendu

Alarmantno: 5 znakova da vam preti ŠLOG

Simptomi moždanog udara mogu biti različiti, a ovo stanje opasno po život često pogađa ljude koji su iz određenih grupa kada su u pitanju zdravlje ili izgled.

Ako ste gojazni, imate visok pritisak ili dijabetes, slabo se krećete ili ste već u godinama, rizik se povećava a ovo su znaci da moždani udar napada!
Važno je da znate i da je kod moždanog udara svaki sekund bitan, što se pre pacijent obrati lekaru, to su veće šanse da će se oporaviti. Odlaganje je najopasnije stvar zbog čega je bitno da budete svesni simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Glavobolja

Jaka glavobolja koja nema neki objašnjivi uzrok prvi je simptom koji morate zapamtiti. Ako vam iznenada „puca“ glava obratite se lekaru!

Slabost

Moždani udar se događa kada dotok krvi u mozak naiđe na prepreku, a kada moždane ćelije nemaju kiseonik, odumiru i gube funkcije. Zbog toga će se javiti iznenadna slabost ili obamrlost nekog dela tela. Lice, ruke, noge, sve su to mesta na kojima se ovaj simptom može javiti.

Zbunjenost

Gubitak kratkoročnog pamćenja u sekundi, ili iznenadna poteškoća da razumete najobičnije reči i rečenice, znak su da bi hitno morali da odete kod lekara.

Problem s vidom

Moždani udar će, kao i sa čulom dodira, uticati na vid. Iznenadni problem s vidom, posebno na jednom oku, znak je upozorenja. Uradite naš test vida!

Poteškoće pri kretanju

U zavisnosti od toga koji deo mozga je šlog pogodio, simptomi mogu biti gubitak ravnoteže ili sposobnosti koordinacije, poteškoće pri hodanju, vrtoglavica, osećaj „propadanja“… Sve su to znaci da vam je ugrožen deo blizu centra za ravnotežu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.