U trendu

Alergija na grinje: simptomi, faktori rizika i komplikacije

Alergija na grinje je alergijska reakcija na sitne mikroorganizme (grinje) koji obično žive u kućnoj prašini. Najčešći znaci alergije na grinje su kijanje i curenje iz nosa.

Uzroci alergije na prašinu od grinja

Grinje jedu ćelije od perutanja kože ljudi, a umesto vode za piće, one apsorbuju vodu iz vlage u atmosferi. Ove životinjice žive na temperaturama između 18,5 i 29 stepeni Celzijusovih i kada je relativna vlažnost veća od 50 procenata.

Kućna prašina se lako nađe u vlaknima posteljine, jastucima, tapaciranom nameštaju i tepisima. Ovi materijali dobro apsorbuju i drže dugo vlagu, tako da su idealna staništa za grinje.

Prašina takođe sadrži izmet i ostatke od raspadanja tela grinja, a to su proteini (ostaci od grinja) koji se nalaze u pomenutoj prašini i glavni su „krivci“ za alergiju na prašinu od grinja.

Šta uzrokuje alergijsku reakciju?

Alergije se javljaju kada vaš imuni sistem burno reaguje na stranu supstancu kao što su: polen, dlaka od mačke ili grinje.

Tom prilikom imuni sistem proizvodi proteine poznate kao antitela. Neka od ovih antitela štite vas od neželjenih reakcija da se razbolite ili se izazove infekcija.

Međutim, kada imate alergiju, imuni sistem organizma proizvodi antitela koja identifikuju svoj poseban alergen kao nešto štetno, iako to nije. Kada udahnete alergen ili dođete u kontakt sa njim, vaš imuni sistem burno reaguje i stvara zapaljenski odgovor u nosne šupljine i nosne kanale ili pluća. Produžena ili stalna izlaganja alergenima mogu da izazovu i hronične upale povezane sa astmom.

Faktori rizika

Faktori koji povećavaju rizik od alergije na grinje su:

Porodična istorija alergija. Osobe čiji članovi porodice imaju neku vrstu alergiju podložne su i alergiji na grinje.

Često izlaganje grinjama. Osobe koje su izložene visokim nivoima grinja, posebno u mladosti, imaju povećan rizik od alergije na grinje.

Deca i mlade osobe. Veće šanse da razviju alergiju na prašinu od grinja su u detinjstvu ili u ranoj mladosti.

Komplikacije

Moguće komplikacije kod osoba sa alergijom na grinje su:

Sinusne infekcije. Pri zapaljenju nosnih kanala i šupljina od alergije na grinje bakterije mogu doći do sinusa. Onda alergije mogu dovesti do infekcija sinusa (sinusitis).

Astma. Osobe sa astmom često imaju pogoršanje svoje bolesti pri alergiji na grinje. Astmatičari pri izlaganju grinjama mogu biti u opasnosti od intenzivnh napada astme koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć ili hitnu medicinsku negu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.