Alkohol i zdravlje

Često ispijanje alkoholnih pića u većim količinama (alkoholizam) pojedincu šteti višestruko: ugrožava zdravlje, uništava porodicu, smanjuje radnu sposobnost, ugrožava bezbednost u saobraćaju, skraćuje životni vek…
Ugrožavanje zdravlje
Ako se unosi u veoma malim količinama, alkohol može povoljno uticati na organizam. Međutim, alkoholna pića u većim količinama, pogotovu ako se često piju, veoma štete zdravlju.
Naučnim i medicinskim ispitivanjima ustanovljeno je da alkohol, ukoliko se stalno unosi u organizam, u prevelikim količinama: smanjuje zapreminu mozga, oštećuje nerve i mozak, povećava rizik od nastanka raka, oštećuje jetru i organe za varenje, smanjuje libido, povećava uticaj stresa na organizam, negativno utiče na san (izaziva nesanicu), ugrožava srce i kardiovaskularni sistem, negativno utiče na plodnost, negativno utiče na trudnoću, povećava gojaznost, izaziva hrkanje, smanjuje potenciju, smanjuje imunitet, izaziva i povećava depresiju.
Pored toga, došlo se do zaključaka da alkoholizam "pomaže razvoj": osteoporoze, šećerne bolesti, oboljenja prostate, makularne degeneracije, negativnih nuspojava menopauze, katra želuca, pojavu celulita i povećavanje nivoa lošeg holesterola u krvi.
Statističari su izračunali da preterano konsumiranje alkohola smanjuje dužinu života za desetak godina.
Jednokratno opijanje izaziva: mamurluk, dehidrataciju, glavobolju, mučninu i nagon za povraćanjem. Pored toga, dok je pod dejstvom alkohola, čovek usporeno i nepravilno rasuđuje, ima nekoordisane pokrete a refleksi su mu znatno usporeni.
Ugrožavanje porodice
Osobe sklone alkoholu sklone su svađi i tuči, zapostavljaju porodicu, izazivaju svađe u porodici, loše utiču na vaspitanje dece, daju loš primer deci i često izazivaju nasilje u porodici. Dugoročno gledano, alkoholizam dovodi do raspada porodice i mnogih drugih socijalnih problema.
Radna sposobnost
Čovek u blago a naročito jako alkoholisanom stanju ima veoma loše radne sposobnosti. Takva osoba loše rasuđuje i procenjuje, pokreti su joj usporeni, a refleksi umanjeni. Ljudi u alkoholisanom stanju ostvaruju veoma slab radni učinak, skloni su greškama, a ono što je najopasnije, mogu da izazovu povređivanje sebe ili drugih pri radu sa komplikovanim mašinama i uređajima.
Alokohol i učesnici u saobraćaju
Vozači, motociklisti, biciklisti pa i pešaci pod dejstvom alkohola – stalna su opasnost po sebe i druge učesnike u saobraćaju. Pijanstvo je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.
Alkohol i deca
Dozvoljavanje deci da piju alkoholna pića veoma je štetna pojava, jer alkohol na dečji organizam (naročito mozak) deluje mnogo razornije nego na organizam odrasle osobe. Pored toga, konsumianje alkohola u ranoj mladosti – jedna je od navika koja može biti uzrok kasnijeg alkoholizma (kao bolesti zavisnosti).
Zaključak
Ovo su samo neki aspekti lošeg uticaja alkohola na ljudski organizam i zdravlje, pa smatramo da nisu potrebni dodatni saveti u borbi protiv alkoholizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.