U trendu

Bacili na dečjem nameštaju

„Bacili koji uzrokuju uobičajene dečje bolesti, uključujući infekciju uha i infekciju grla, mogu se naći na površinama kao što su krevetac, dečje igračke i knjige, i to više sati nakon zaraze – čak i nakon što objekti budu dobro očišćeni” – rezultati su novije studiji.
Istraživači predlažu da treba preduzeti dodatne korake da bi se zaštitila deca i odrasli od: Streptococcus pneumoniae i Streptococcus pyogenes, naročito u školama, vrtićima, prihvanim centrima i bolnicama.
"Ovi nalazi trebalo bi da nas upozore da budemo oprezni povodom bakterija u okruženju, jer menjaju naša dosadašnja uverenja o tome kako se one šire", tvrdi jedan od autora studije, Anders Hakanson, sa Univerziteta u Bufalu.
"Ovo je prvi rad koji dokazuje da bakterije dugo opstaju na različitim površinama, uključujući i ruke, i da je velika mogućnost za njihovo potencijalno širenje između pojedinaca", rekao je Hakanson, inače docent za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta.
Prošle godine, naučnici sa Univerziteta u Bufalu ustanovili su da neke bakterije mogu da ostanu na površinama i duži vremenski period, jer formiraju "biofilmove" koji dugo opstaju, a zatim inficiraju ljudsko tkivo. Ovi visokosofisticirani biofilmovi otporniji su od drugih vrsta bakterija.
U svojoj najnovijoj studiji, istraživači su otkrili da je u dnevnom centru četiri od pet uzoraka igračaka bilo kontaminirano klicom Streptococcus pneumoniae, koja je vodeći uzrok infekcije uha kod dece. Ova klica takođe može dovesti do opasnih infekcija respiratornog trakta kod dece i starijih ljudi.
U međuvremenu, neke površine, uključujući krevece koji su bili pre toga očišćeni, takođe su bile inficirane Streptococcus pyogenes bakterijama koje najčešće izazivaju upalu grla i infekcije kože u školskim sredinama i mogu da izazovu ozbiljne infekcije kod odraslih.
Testiranje je vršeno ujutru, pre nego što je objekat bio otvoren, a više sati je prošlo otkako je neko bio unutra, primetili su istraživači.
Iako su prethodne studije pokazale da bakterije na ovakvim površinama i objektima ne opstaju dugo, istraživači ističu da su ti raniji zaključci bili donošeni na osnovu kultura koje se gaje u laboratorijama.
U najnovijoj studiji, biofilmovi stari čak i mesec dana sa gorenavedenim bacilima sa kontaminiranih površina – brzo su zarazili ispitivane miševe. Istraživači su takođe otkrili da ovi biofilmovi mogu da prežive satima na rukama ljudi i zadrže se satima na knjigama, mekim i tvrdim površinama ili igračkama.
"U svim ovim slučajevima, otkrili smo da patogene klice mogu da prežive duže vreme van ljudskog organizma", rekao je Hakanson. "Najčešće, objekti koji su kontaminirani ovim biofilmovima sa bakterijama mogu da deluju kao rezervoari bakterija satima, nedeljama ili mesecima, i doprinesu širenju infekcije na potencijalne pojedince koji dolaze u kontakt sa njima."
Iako je studija pokazala da su se dve vrste bakterija zadržavale na površinama u jednom dnevnom centru, ipak u tom periodu nije bilo infekcije među ljudima.
Autori studije smatraju da je potrebno znatno više istraživanja. Treba ispitati kako se ovakve klice mogu širiti među ljudima, koliko je često ovakvo širenje klica, kakve su metode prevencije potrebna za ljude koji rade sa decom i u zdravstvenim ustanovama…
Saveti
Čika Jova Zmaj je zaista bio u pravu: „Pre i posle jela treba ruke prati…”
Ovi nalazi ne treba da izazovu paranoju, da se plašimo svega i svačega, ali treba voditi računa o čistoći dečjeg nameštaja, dečjih igračaka i ruku.
Zato podsećamo:

  • redovno provetravajte prostorije
  • povremno istresite posteljinu i ostavite je na suncu ili otvorenom prostoru nekoliko sati
  • redovno, bar sedmično, perite dečju posteljinu
  • svakodnevno treba brisati nameštaj i pod u dečjim i zdravstvenim ustanovama
  • svakodnevno menjajte (perite) dečji donji veš
  • redovno menjajte i perite dečju odeću
  • brišite i perite povremeno dečje igračke
  • obratite pažnju na redovnost dečje lične higijene
  • vodite računa da deca što manje prste ili druge predmete stavljaju u usta

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.