U trendu

Bacite lekove: 10 PRIRODNIH načina za sniženje krvnog pritiska

Visok krvni pritisak može ozbiljno da ošteti zdravlje, pa čak da prouzrokuje srčani udar! Evo kako da jeftino i lako regulišete krvni pritisak bez lekova.

Stručnjaci pacijentima sa visokim krvnim pritiskom preporučuju brzo hodanje kao laku, a delotvornu fizičku aktivnost.

Ako bolujete od visokog pritiska treba da smanjite unos soli na 1 500 mg dnevno, a od namirnica se preporučuje hrana bogata kalijumom, kao što su krompir, banane i paradajz.

Iako su mnogi začuđeni, istraživanja pokazuju da slušanje klasične muzike 30 minuta dnevno može da reguliše pritisak, a mnogi predlažu da je bolje popiti jednu čašu crnog vina dnevno, nego izbegavati alkohol.

Ako radite duže od 41 sati nedeljno, preti vam rizik da dobijete hipertenziju, zato se odmor i opuštanje itekako preporučuju.

Smanjite unos pića sa kofeinom, ali se preporučuje da svakog dana pojedete komadić crne čokolade sa 70 procenata kakaoa, jer ona podstiče elastičnost krvnih sudova. Od napitaka za smanjenje pritiska najbolji efekat daje sojino mleko i čaj od hibiskusa.

U današnje vreme zbog ubrzanog načina života, velike količine stresa i nedostatka telesne aktivnosti raste broj hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Konsumiranjem nezdrave i brze hrane koja nam je postala sve više dostupna u organizam unosimo veliku količinu šećera koji je izrazito štetan za naš organizam.

Kako biste lakše primenili zdraviji način ishrane, konsumirajte namirnice koje imaju niži nivo šećera. Tako tradicionalni šećer koji je često prisutan u našoj ishrani možete zameniti eritritom.

Eritirit (rritritol) prirodni je šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknastim delovima voća i povrća i u fermentisanoj hrani. Eritrit se dobija fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crevu u potpunosti razgrađuje.

Poput većine šećernih alkohola koristi se kao sredstvo za zaslađivanje, a svojim izgledom i ukusom podseća na šećer.

Neke od namirnica koje sadrže malu količinu eritrita jesu gljive, kruške, lubenice, grožđe, vino, soja sos i sir.

Glikemijski indeks eritrita ravan je nuli, stoga ne povećava nivo šećera u krvi i zato je pogodan za dijabetičare i osobe koje žele da izgube na težini, a osim toga ne pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju karijes, pa tako čuva vaše zube.

Pogledajte u prodavnicama na police koje su namenjene dijetetskoj ishrani, sigurno ćete naći mnoštvo proizvoda koje sadrže taj slatki sastojak.

Još jedna od prednost eritrita jeste ta da podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuvanje i pečenje, što je idealno ako želite napraviti laganiju verziju svog omiljenog kolača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.