U trendu

Stručnjaci otkrivaju: Pijte ovo svakodnevno kako biste zaštitili srce i snizili krvni pritisak

Zdravlje srca veliki je problem mnogih ljudi, a u Evropi godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 miliona ljudi, odnosno 45 % svih umrlih, a na nivou EU zemalja 36 % svih umrlih, odnosno 1,8 miliona osoba, a prema procenama oko 60 miliona ljudi živi s nekom od kardiovaskularnih bolesti. To uključuje stanja i bolesti kao što su koronarna bolest srca, zatajenje srca i moždani udar.

Postoji mnogo faktora koji doprinose vašem riziku od kardiovaskularnih bolesti, uključujući vašu ishranu, koliko često vežbate i da li pušite. Relevantne promene načina života bi stoga mogle pomoći u smanjenju rizika. Možda se čini da ih je teško prihvatiti, ali postoje dokazi koji ukazuju na to da svakodnevno ispijanje popularnog toplog napitka takođe može pomoći, piše Dejli ekspres.

Doktor Tim Bond podelio je jednostavan svakodnevni korak koji bi vam mogao pomoći da brinete o svom srcu. Prema dr Bondu, konzumiranje crnog čaja ima višestruke zdravstvene prednosti.

„Pokazalo se da uživanje u šoljici običnog crnog čaja pomaže srcu i krvnom pritisku zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom jedinjenju zvanom tearubigin. Ova vest dolazi u kritičnom trenutku, imajući u vidu alarmantne statistike SZO o kardiovaskularnim bolestima, koje su odgovorne za trećina smrtnih slučajeva širom sveta u 2019. godini, što ih čini vodećim svetskim uzrokom smrti“, rekao je on.

Ove supstance su poznate po svojim moćnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, rekao je on. dr. Bond je nastavio: „Njihove zdravstvene prednosti potiču od delovanja na krvne sudove, smanjenja upale, opuštanja glatkih mišića i širenja arterija. Krvni pritisak je jedno od ključnih oblasti zdravlja na koje smo otkrili da tearubigin može da utiče. Pregled istraživanja koje smo nedavno sproveli sprovedeni su otkrili da tearubigini u nekim laboratorijskim studijama poboljšavaju regulaciju glukoze i insulina i poboljšavaju varenje, kao i inhibiraju neke ćelije raka.“

Skuvani crni čaj može da sadrži 115 mg flavan-3-ola na 100 g. Poređenja radi, druga hrana i piće bogato flavonoidima sadrži:

Zeleni čaj – 54 mg na 100 g
Jabuke – 9,3 mg na 100 g
Kruške – 6,8 mg na 100 g
Maline – 5,8 mg na 100 g
Jagode – 4,6 mg na 100 g.

„U crnom čaju, tearubigini čine čak 70 odsto (81,3 mg/100 g) flavan-3-ola“, rekao je on. Proces aeracije koji se koristi za pravljenje crnog čaja proizvodi veće koncentracije tearubigina od drugih vrsta čaja, kaže dr Bond. Dodao je: „Sa sve većim dokazima o zdravstvenim prednostima flavonoida u čaju, uključujući tearubigine, zabrinjavajuće je da je manje od petine (17 odsto) dostiglo optimalni cilj od više od 20 šoljica čaja nedeljno kako bi se postigao idealan unos flavonoida. Zato, za dobrobit naših srca, hajde da odvojimo vreme da uživamo u jednostavnom piću.“

Njegov savet je potkrijepljen studijom iz 2022. na više od 500.000 ljudi, objavljenom u Annals of Internal Medicine. Utvrđeno je da je ispijanje čaja povezano sa nižim stopama smrti od kardiovaskularnih bolesti (KVB), koronarne bolesti srca, moždanog udara i respiratornih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.