U trendu

Bebe i alergija na kikiriki

Bebe izložene tragovima proteina iz kikirikija koji se često nalaze u česticama kućne prašine, mogu biti izložene većem riziku od razvoja alergije na kikiriki.

Novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji sugeriše da se izlaganjem takvoj prašini rizik gotovo udvostručuje. Kod dece koja imaju ekcem, rizik od alergije na kikiriki još je veći.

Istraživač Helen Brou, sa odeljenja pedijatrijske alergije na Kraljevskom koledžu u Londonu, u saopštenju kaže da se ekcem često navodi kao prvi korak u problemima sa alergijama.

Istraživači kažu da kontakt kože iritirane ekcemom s prašinom koja sadrži proteine iz kikirikija, može izazvati alergiju na kikiriki.

Utvrđeno je kojim količina proteina iz kikirikija su bebe bile izložena na osnovu merenja prašine usisane iz dnevnih soba. Istraživači su proučili ukupno 359 dece koja su imala visok rizik od razvoja alergije na kikiriki, jer su već bila alergična na kravlje mleko ili jaja, dok je određeni broj njih imao i umerene ili teške oblike ekcema.

„Naša studija doprinosi rastućem broju dokaza da izloženost kikirikiju preko oštećene kože, kao u slučaju ekcema, može povećati rizik od alergije na kikiriki“, kaže Brou.

„Kako se razvija alergija na kikiriki – još uvek nije jasno, jer postoji dosta kontroverzi“, kaže dr Karla M. Dejvis, specijalista za dečje alergije na Teksas dečjoj klinici u Hjustonu.

„Neki istraživači testiraju flastere za ljude koji su već alergični na kikiriki. Trebalo bi da se tako ispusti alergen kroz kožu kako bi se izgradila tolerancija, što, izgleda, protivreči nalazima ove studije,“ dodaje dr Dejvis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.