U trendu

Biljka bogata inulinom spas je za dijabetičare, a danas je malo ko jede

Čičoka potiče iz Amerike, na naše prostore došla je pre dvadesetak godina. Njene lekovite i hranljive vrednosti poznavali su i Indijanci koji su je nazivali „sunčani koren“. Plod ove biljke raste pod zemljom, a cvetovi podsećaju na suncokret. Zato i takav naziv.

Pored hranjivih vrednosti, čičoka je dragocena zbog materije inulin. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, čičoka je savršena namirnica za dijabetičare.

Osim toga inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi. Time se sprečava oboljenja od kardio vaskularnih oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage. Preporučuje se malokrvnim i osobama sa visokim krvnim pritiskom. Konzumiranjem sirovog ploda ove biljke sprečava se karijes.

Pored inulina , sadrži kalcijum, gvožđe, cink, kalijum, fosfor, vitamin A i B.

Čičoka podseća na krompir i ima slatkast ukus. Priprema se slično kao krompir (kuvana i pečena), ali se za razliku od krompira može pripremati i sirova.
Zbog toga što se najviše lekovitih sastojaka nalazi odmah ispod ljuske, nemojte je ljuštiti. Pre pripreme je samo dobro operite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.