U trendu

Kako se botoks koristi za lečenje?

Botoks se uglavnom koristi za smanjenje nastanka bora na licu, ali je upotrebljen i u lečenju uvećane prostate.

Ispitivana je grupa od 30 bolesnika koji su imali veliku prostatu (veću od 60 grama), bezuspešno su lečeni lekovima, a pri tom nisu bili pogodni za hiruršku intervenciju.

Jedan bolesnik je primio dozu od 600 jedinica, 18 bolesnika je primilo po 400 jedinica, a 11 je primilo po 200 jedinica, u zavisnosti od veličine prostate.

Posle šest meseci od primljene terapije, tri bolesnika su pokazala odlične rezultate, 22 bolesnika značajno poboljšanje, dok pet bolesnika nije pokazalo ni poboljšanje, ali ni pogoršanje. U kontrolnoj grupi koja je istovremeno ispitivana samo je pet bolesnika pokazalo znake poboljšanja, dok 25 bolesnka nije imalo promena u simptomima.

Posle ovih studija, rađeno je još nekoliko ispitivanja u Kanadi i SAD i na osnovu njih je utvrđen znatan učinak pomenutog leka. Smatra se da toksin botulinusa grupe A blokira neurotransmitere koji sprečavaju rast i kontrakciju same prostate.

Lek se rastvara u 4 ml fiziološkog rastvora i daje se, pod kontrolom ultrazvuka, u oba prostatična režnja, po dva mililitra, kroz specijalnu iglu.

Cela procedura se obavlja bez ikakve anestezije i vrlo kratko traje, do nekoliko minuta, pa je bolesnici odlično podnose. Postoji mogućnost komplikacija u vidu infekcije ili pojave krvi u mokraći, ali se te komplikacije vrlo lako saniraju.

Još članaka o prostati…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.