U trendu

Budite oprezni: Ovih 10 bolesti uzrokuju mobilni telefoni

Prekomerno korišćenje mobilnih uređaja, preterana opsednutost za jurenjem lajkova, onlajn igricama i surfovanjem vebom može rezultirati pojavom veoma ozbiljnih bolesti.

Blekberi sindrom

Ova bolest, koja je naziv dobila po Blekberi smartfonima sa QWERTY tastaturama, nastaje usled stalnog korišćenja palčeva za kucanje na mobilnim telefonima, pi[e Espreso. Simptomi se manifestuju jakim pulsirajućim bolovima i grčevima u palčevima. Statistike o ovoj bolesti ne postoje, ali lekari kažu da broj takvih slučajeva raste. Ove nevolje prete osobama koje preteruju sa igrama na konzolama. Dakle, upozorenja o riziku od povreda prstiju koja se pominju u uputstvima za konzole za igre, nisu besmislena.

Infekcije

Prema istraživanjima mikrobiologa, većina gadžeta je pravi rasadnik bakterija. Njihov broj je toliki da se čak i toaletna daska pokazala čistijom od prosečnog mobilnog telefona. Nije tajna da patogeni izazivaju mnogobrojne bolesti, od kojih su najbezopasnije akne na licu i dermatitis.

Ako ne ispuštate iz ruku svoj mobilni na ulici, u autobusu, na poslu i u kafiću, rizikujete da dobijete i vrlo ozbiljne infekcije, kao što su COVID i stafilokokus. Bolovi u leđima i vratu Prema svetskoj statistici, tokom protekle godine, broj pacijenata sa problemima kičme je povećan za 12% i nastavlja da raste. Za to su krivi laptopovi, tableti i pametni telefoni. Činjenica je da nas mobilni uređaji „teraju” da gledamo dole. U zavisnosti od ugla pod kojim je spuštena glava, vrši se dodatno opterećenje vratnog dela kičme.

Oštećenje vida

Kada provodimo previše vremena gledajući u ekran mobilnog telefona, vid nam postaje zamagljen zbog povećanog pritiska na optički nerv. Čitanje ili igranje na mobilnim uređajima ne bi trebalo da se obavlja u vozilima koja se tresu, jer ovo dovodi do dodatnog oštećenja vida. Ako često čitate elektronske knjige, obavezno podesite font na veličinu koja vam najviše odgovara – to će pomoći u smanjenju naprezanja očiju.

Oštećenje sluha

Oni koji često i glasno slušaju muziku koristeći slušalice, rizikuju da izgube sluh. Zvuk iznad 90 dB može dovesti do oštećenja ćelija koje se nalaze u unutrašnjem uhu, što se na kraju može pretvoriti u senzorineuralni gubitak sluha.

Glavobolje i nesanica

Skoro svi savremeni uređaji proizvode elektromagnetno zračenje. Talasi prolaze kroz telo i remete normalno funkcionisanje ćelija, što dovodi do komplikacija u biološkim procesima. Elektromagnetno zračenje mogu izazvati glavobolju, nesanicu, pa čak i poremećaje imunog sistema. Lekari preporučuju da ne ostavljate mobilne telefone noću u blizini glave.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj

Preterana upotreba pametnih telefona dovodi do opsesivno-kompulsivnog poremećaja. Simptomi ovog sindroma mogu se izraziti u preteranom strahu od propuštanja poruka, nomofobiji (strahu od gubitka pristupa telefonu), kao i opsesiji da na svakih 5 minuta vadite pametni telefon iz džepa da biste proverili Instagram ili Fejsbuk.

Hiperaktivnost i deficit pažnje

Još jedna uobičajena dijagnoza među korisnicima gadžeta (posebno mlađim) je sindrom hiperaktivnosti i deficita pažnje. Upotreba mobilnih uređaja u režimu non-stop uzrokuje ozbiljne promene u mozgu. Višak informacija sa kojima se čovek svakodnevno suočava na internetu dovodi do frustracije. Asimilacija informacija postaje sve fragmentiranja; čovek pati od sindroma rasute pažnje i gubi sposobnost da se dugo koncentriše na jednu aktivnost.

Šizoidni poremećaji

Prekomerno korišćenje interneta povezano je sa razvojem simptoma šizoidnog poremećaja ličnosti, što se manifestuje povlačenjem osobe u sebe i u svoje fantazije. Mladi ljudi često uranjaju u virtuelne svetove, potpuno se odvajajući od stvarnosti. Iako se ranije činilo da upotreba interneta pomaže u jačanju društvenih veza, naučna istraživanja ipak pokazuju suprotno: mediji i tehnologije su značajno povezani sa društvenim povlačenjem i izolacijom koji povećavaju rizik šizoidnih simptoma.

Ograničena kognitivna sposobnost

Mobilni uređaji mogu da dovedu do ograničene atrofije mozga, tvrde naučnici. Razvoj kognitivnih sposobnosti, posebno kod dece i tinejdžera, se usporava; u najtežim slučajevima može doći do autizma, bipolarnog poremećaja i drugih mentalnih oboljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar