U trendu

Celijakija dece u porastu

Celijakija je stanje u kojem imuni sistem reaguje na gluten, koji se nalazi u hrani, odnosno u hlebu, testeninama, tortama i žitaricama. Takođe je skriveni sastojak u ribi, kobasicama i raznim sosovima.

Veliki broj dece, uzrasta dve i više godina, ima dijagnozu celijakija. Opasno je što se broj bolesne dece za poslednjih 20 godina utrostručio. Studija objavljena u časopisu „Archives of Disease in Childhood“ pokazuje da deca koja žive u siromašnijim sredinama imaju manju verovatnoću za dijagnozu ove bolesti u odnosu na decu koja su manje siromašna.

Najnoviji dokazi pokazuju da je skoro jedan posto dece u Velikoj Britaniji pozitivan na celijakiju. Istraživanje je vršio Univerzitet u Notingemu, pri čemu je korišćena baza podataka koja je obuhvatala decu od rođenja pa do njihove navršene 18. godine života, u periodu od 1993. do 2012. godine.

Od ukupno 2.063.421. dece, kod 1.247 dijagnostikovana je celijakija, s tim što je 53% bilo ženskog pola. U periodu od 1993. do 2012. dijagnoza je porasla za 39% kod dečaka, ali se udvostručila kod devojčica. Dobro je što je kod odojčadi i male dece broj novih slučajeva ostao stabilan, dok se dijagnoza kod dece starije od 2 godine utrostručila u poslednjih 20 godina, tako da je stopa dijagnoze celijakije čak 75% veća u periodu 2008-2012. u odnosu na period 1993-1997.

Sara Slet, izvršni direktor organizacije „Coeliac UK“ (koja se bavi celijakijom) kaže: “Ovo istraživanje je veoma korisno, jer pruža bolje razumevanje toga koliko dece ima dijagnozu celijakija i daje uvid u to gde bi trebalo da bude pokretačka snaga za povećanje svesti o celijakiji i davanju dijagnoze.”

Organizacija novodi de će pokrenuti strategiju u maju ove godine kako bi se pronašlo procenjenih pola miliona ljudi u Velikoj Britaniji sa celijakijom koji su trenutno bez dijagnoze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.