Crevne bolesti i rizik od moždanog i srčanog udara

Prema novoj studiji koju su istraživači sa Mejo klinike predstavili na godišnjem naučnom skupu američkog koledža za gastroenterologiju, osobe koje boluju od inflamatornih bolesti creva imaju povećan rizik od moždanog i srčanog udara.

Samo u Sjedinjenim Državama, više od 1,5 miliona ljudi boluje od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, najčešćih oblika inflamatornih bolesti creva. Oba ova zdravstvena poremećaja dovode do zapaljenja sluzokože creva, pa i do uporne dijareje, rektalnog krvarenja, grčeva i bolova u stomaku, povišene temperature i gubitka telesne težine.

Analiza

U analizi više od 150.000 pacijenata sa inflamatornim bolestima creva, sa rezultatima prikupljenim iz devet različitih studija, istraživači su se bavili procenom rizika od moždanog udara i srčanih oboljenja u odnosu na opštu populaciju. Rezultati ukazuju na 10 do 25% povećan rizik od moždanog udara i srčanih napada kod pacijenata sa inflamatornim bolestima creva. Povećani rizik je posebno izražen kod žena.

Preporuke

„Gastroenterolozi treba da budu svesni ovog odnosa, kao i da se fokusiraju na bolje upravljanje konvencionalnim faktorima rizika, kao što su prestanak pušenja, prepoznavanje i kontrola hipertenzije i dijabetesa i drugo“, kaže Sidhart Sing, autor studije i istraživač sa Mejo klinike.

Kontrola i upravljanje faktorima rizika kod pacijenata sa inflamatornim bolestima creva podrazumeva: redovan odlazak kod lekara, smanjenje stresa, pravilnu i kontrolisanu ishranu i umereno fizičko vežbanje.

Pušenje je glavni faktor rizika kod ove bolesti, pa oboleli mogu imati velike prednosti od programa za odvikavanje od pušenja.

I ovde se pokazalo da hronični bolesnici od nekih bolesti imaju povećane rizike za bolesti srca i bolesti krvnih sudova. Zato je vrlo važno da svi hronični bolesnici redovno koriste svoje lekove i pravovremeno idu na redovne lekarske kontrole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.