U trendu

Čudotvorna soda bikarbona kao lek, evo šta sve može da pomogne i ublaži

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je beli prah koji se koristi u mnogim domaćinstvima kao sredstvo za čišćenje i neutralizaciju neprijatnih mirisa. Takođe se koristi u mnogim industrijskim procesima, uključujući prehrambenu i farmaceutsku industriju.

Soda bikarbona se može koristiti i kao lek za određene zdravstvene probleme, ali je važno imati na umu da se treba koristiti samo pod nadzorom lekara. Neki od načina na koje se soda bikarbona može koristiti u medicinske svrhe uključuju:

Pomaže kod probavnih smetnji: Soda bikarbona se može koristiti za ublažavanje žgaravice i gorušice tako što neutrališe višak kiseline u stomaku. Međutim, dugotrajna upotreba može biti štetna, pa je važno koristiti je samo po potrebi i pod nadzorom lekara.

Pomaže kod infekcija mokraćnih puteva: Soda bikarbona može pomoći u ublažavanju simptoma infekcije mokraćnih puteva, poput bolnog mokrenja, tako što neutrališe kiselinu u urinu. Međutim, treba je koristiti samo uz savet lekara.

Pomaže kod oralne higijene: Soda bikarbona se često koristi za izbeljivanje zuba i uklanjanje naslaga sa zuba. Međutim, važno je koristiti je umereno i ne prečesto, jer može oštetiti zubnu gleđ.

Pomaže kod sportskog umora: Soda bikarbona se koristi kao dodatak ishrani kod sportista kako bi se smanjila umor i povećala izdržljivost. Međutim, ovaj tretman takođe zahteva nadzor lekara.

Važno je napomenuti da ne treba koristiti soda bikarbonu kao lek na svoju ruku, jer prekomerna upotreba može biti štetna i izazvati neželjene efekte poput nadutosti, dijareje, povraćanja, pa čak i probleme sa srcem i bubrezima.

Uvek se treba konsultovati sa lekarom pre upotrebe soda bikarbone u medicinske svrhe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar