U trendu

Čuveni doktor otkrio zašto nam krče creva iako nismo gladni, posle ovoga razmislićete šta jedete

Creva ne krče samo kada smo gladni, tvrdi poznati dr Karan Rej. Ispostavlja se da naš stomak uvek proizvodi krčenje, samo što ga nekad i ne čujemo.

Doktor je objasnio da buka koja dopire iz stomaka zapravo dolazi iz tankih creva, a uzrokovana je time što se creva „skupljaju i stiskaju svarenu hranu“.

„Kada ti stomak grči, to nije tvoj stomak. To su zapravo tvoja creva – konkretno tvoje tanko crevo. Ti jauci su zvuci tvojih creva koja se skupljaju i stiskaju varenu hranu, zvanu himus. To je ljudski ekvivalent stiskanju dna tube paste za zube da biste izvukli poslednji deo“, slikovito je objasnio doktor.

„Suprotno popularnom verovanju, režanje se ne dešava samo kada ste gladni, ono se dešava 24/7 i većinu vremena ne možete da ga čujete osim ako ne slušate stetoskopom. Razlog zašto ljudi misle da je to zbog gladi krije se u tome što je zvuk obično mnogo glasniji kada vam je digestivni trakt prazan, što znači da ste verovatno kasnili sa obrokom i da tamo nema hrane koja bi delovala kao biološki prigušivač zvuka“, dodao je doktor.

Dr Raj je takođe rekao da hrana koju jedete, kao i druga stanja koja možda imate, takođe mogu da učine da vam stomak krči glasnije. Druge stvari koje mogu da učine ovaj zvuk još glasnijim uključuju prekomerno gutanje vazduha, stres, gazirana pića, osećaj nervoze, sindrom iritabilnog creva. Ako patite od glasnog kruljenja u stomaku, doktor predlaže da pijete čaj od nane, jer menta u tome pomaže da se opuste zidovi creva i takođe može da ublaži bol i nadimanje.

(Espreso/Mondo/T.B.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar