Da li imate problem sa herpesom? Obratite pažnju, ovo je uzrok

Pojava herpesa na usnama znači da vam je imunitet naglo opao ili je posledica neke druge bolesti ili stanja.

Može nastati kao reakcija tela na obilne menstruacije, pretrpljen strah, stres ili nervozu. Može da bude i prateći deo nekih virusnih infekcija ili povišene temperature, zbog čega se u narodu govorilo da ga je temperatura izbacila.

Herpes je zapravo virusna infekcija, obično se prvi put pojavljuje u detinjstvu, ali se može pojaviti više puta tokom života. Nakon prve infekcije virus ostaje u nervnim ćelijama, a u zavisnosti od stanja imuniteta i bolesti može se ponovo aktivirati.

Najčešće se javlja na istom ili približno istom mestu.

Morate biti posebno oprezni jer je herpes zarazan. Zato, ako ga imate, nikada nemojte ljubiti male bebe, posebno novorođenčad.

Ne delite čaše i grickalice

Ako su drugi ukućani već imali herpes na usnama, izbegavajte deljenje naočara i ljubljenje kako biste izbegli infekciju. Takođe, budite oprezni ako više puta jedete rukama iz iste posude, na primer čips i druge grickalice, jer je i to jedan od načina da se virus ponovo aktivira.

Kako se razvija?

Dan ili dva pre pojave herpesa, mesto gde će izbiti može da pecka i bude osetljivo. Zatim se pojavljuju plikovi, koji na kraju pucaju, a zatim žute kraste i rane. Sve zajedno, od pojave do nestanka, prođe sedam do deset dana.

Nije neophodno lečiti ga posebnim lekovima. U slučaju da se često javlja, dobro je potražiti pomoć lekara, koji onda može da prepiše antivirusne lekove. U bržem lečenju najčešće se koriste preparati na bazi cinka i ulja čajevca. Odličan narodni lek je beli luk, koji treba držati na mestu herpesa pet minuta.

Odmarajte se i izbegavajte stresne situacije što je više moguće. Smeh će takođe delovati kao lek za herpes, jer stimuliše imunoglobulin A, protein koji pomaže telu da se bori protiv infekcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.