U trendu

Da li pijete lekove za razređivanje krvi?

Poremećaj srčanog ritma ili atrijalna fibrilacija povećava šanse za moždani udar.

Pacijenti sa ovom dijagnozom leče se kod kadriovaskularnih specijalista koji im prepisuju antikoagulanse (najpoznatiji je varfarin), tj. lekove za razređivanje krvi, jer se poremećaj srčanog ritma odlikuje nepravilnim funkcionisanjem gornje komore srca, zbog čega se rizik od zgrušavanja krvi i moždanog udara povećava čak 5 puta.

Novo istraživanje pokazuje da i pored ovako ozbiljnih rizika za moždani udar, čak polovina pacijenata sa poremećajem srčanog ritma (dijagnozom atrijalne fibrilacije) ne uzima lekove za razređivanje krvi.

Nalazi studije su bili iznenađujući s obzirom na to da je praćeno više od 400.000 pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom u SAD tokom 4 godine. Iznenađenje je bilo najveće u saznanju da više od 50% pacijenata nije od svog lekara (kardiologa) dobilo recept za lekove koji razređuju krv.

Istraživanje navodi da za takvo pogrešno ili nejasno tumačenje i razumevanje bolesti verovatno postoji više razloga.

Deo problema jednostavno može biti naglašavanje (od strane lekara) rizika od krvarenja koje pri razrađivanju krvi predstavlja opasnost za pacijenta.

Međutim, istraživanje navodi da su prednosti lekova za razređivanje krvi mnogo veće od rizika za krvarenje.

Navodi se i da je jedna četvrtina osoba starijih od 40 godina u SAD sa povećanim rizikom za razvoj atrijalne fibrilacije.

Lekova koji se koriste za razređivanje krvi ima više, i to sa raznim nazivima, u zavisnosti od proizvođača.

Na navedenom praćenju 400.000 pacijenata, prosečna starost bila je 71 godinu, dok su rizici od moždanog udara bila rangirani na osnovu standardizovanih testova i obrazaca.

Kompletan prikaz otkrio je da je kod 45% pacijenata prepisan lek za razređivanje krvi. Kod jedne četvrtine prepisan je aspirin, dok je kod 6% pacijenata prepisan aspirin zajedno sa lekovima za anti-zgrušavanje krvi. Jednoj četvrtini prikazanih pacijenata nije dat nikakav lek protiv rizika od zgrušavanja krvi i moždanog udara.

Rezultati su pokazali hitnu potrebu za poboljšanjem kvaliteta nege pacijenata sa poremećajem srčanog ritma. Rezultati treba da budu poziv na buđenje svim lekarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar