U trendu

Da li ste čuli za očnu jogu? Ljudi tvrde da ništa ne uklanja umor i stres bolje od ovoga

Očna joga predstavlja niz pokreta i vežbi, nalik masaži, kojima je glavni cilj da ojačaju očne mišiće. Još uvek nisu sprovedena temeljna istraživanja, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi da očna joga rešava velike zdravstvene probleme, ali mnogi koji je praktikuju kažu da im je pomogla u popravljanju trenutnog stanja. Budući da očna joga podrazumeva tretiranje mišića oko očiju, ona pomaže očima da se manje umaraju tokom dana, naročito ako radno vreme provodimo pred kompjuterom.

Nekoliko nežnih pokreta uz blagi pritisak na nos, slepoočnice i nosne jabučice, može da odagna osećaj umora i da vam pomogne da se bolje koncentrišete.

Neke studije su pokazale da masaža predela oko očiju može da smanji intraokularni pritisak (IOP) u samom oku, usled čega se usporava napredovanje glaukoma, stanja koje narušava zdravlje očnih nerava.

Pojedinci koji su praktikovali ove vežbe, kažu da im je očna joga pomogla i u saniranju suvoće očiju, naročito nakon operacije katarakte.

Jedna studija je pokazala indicije da očna joga može čak da utiče i na popravljanje dioptrije, ali to još uvek nije sa sigurnošću utvrđeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar