Dan pre srčanog udara obično se javljaju ovi simptomi, upozoravaju lekari

Ovo otkriće moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti.

Nova istraživanje otkriva da 50 posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan pre srčanog udara. Prema naučnicima iz Smidt Heart Instituta u Centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osećaju bol u grudima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu Lancet Digital Health. Ostali, ređi znakovi upozorenja koje su osetila oba pola uključuju napade i abnormalno znojenje.

„Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti“, izjavio je glavni autor studije Sumet Čung.

Za istraživanje su korišćeni podaci iz dve studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente u dobi od 18 do 65 godina. Istraživači su takođe posmatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživeli srčani zastoj.

„Pacijenti koji primete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć pre nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću verovatnoću da će preživeti“, poručili su naučnici, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.