U trendu

Doktori objasnili: Ako ležete u ovo doba, hitno to menjajte – opasnije je nego što mislite

Ako ste poput mnogih ljudi, verovatno nekad namerno ostajete budni do kasno u noć kako biste nadoknadili propušteno tokom dana, iako znate da bi pametnije bilo da odete na spavanje.

Stručnjaci, međutim, smatraju da to nije dobro i da je bolje da se držite svoje rutine, kada je odlazak na spavanje u pitanju.

Dr Karan Radž, koji je poznat po deljenju medicinskih saveta na TikToku, objavio je video u kome tvrdi da, mada ne postoji savršeno vreme za spavanje koje važi za sve osobe, postoji vreme koje je loše za sve.

On je objasnio da ako ostajemo budni bilo kada posle 22 časa do 4 ujutru, povećavamo rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Saveti za spavanje dr Karana Radža

Spavamo u ciklusima od 90 minuta

Doktor je istakao da se naš san odvija u ciklusima od otprilike sat i po, „tokom kojih prelazimo iz NREM u REM san“. Tokom REM faze sna naše oči se pomeraju ispod zatvorenih očnih kapaka, a tokom NREM ne.

I dok ciklusi uvek traju 90-ak minuta ili malo više, odnos NREM i REM faza sna se menja kako noć odmiče.

„Ranim delom vašeg sna dominira dublji, restorativniji NREM san“, rekao je on, prenosi Huffington Post UK.

Zbog razlika među ljudima neki će se osećati pospano u 23 časa, dok će drugi hteti da legnu samo u 1 ujutro.

U zavisnosti od vašeg izabranog termina „postojaće neke adaptacije tela kako biste osigurali da dobijete dovoljno NREM i REM sna“, rekao je dr Radž, a prenosi danas.rs.

@dr.karanr

Forbidden sleep zone

♬ original sound – Dr Karan Raj

Dakle, sve dok svaki dan ležete u isto vreme, ne bi trebalo da se brinete za zdravlje, osim u sledećim slučajevima, kaže ovaj stručnjak.

Koje je najgore vreme za odlazak na spavanje?

Dr Radž smatra da „nije bitno tačno vreme kada idete u krevet… uz izuzetak“.

„Recimo, na primer, da idete u krevet u tri ili četiri sata ujutro. Bez obzira na stanje vašeg organizma, vaš san će biti više u REM fazi i imaćete manje dubljeg, NREM sna“, objasnio je on.

Ako se pitate kakav efekat to može da ima, doktor je rekao da „zbog toga možete biti veoma umorni, što dobro znaju svi oni koji često menjaju smene na poslu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.