U trendu

Drogiranje lekovima za odvikavanje od droge

Zdravstvenim radnicima nije nepoznato da se mnogi pacijenti lečeni od zavisnosti od droge kasnije vrate istom poroku. Međutim, nije retka ni upotreba droge za vreme samog lečenja od zavisnosti – to se smatra zloupotrebom i samo lečenje čini beskorisnim.

Novo istraživanje iz Kanade pokazuje da se pomoću određenih faktora može predvideti koji će se pacijenti vratiti poroku ili koristiti drogu i tokom lečenja.

Tretman metadonom je najčešća terapija, ali podaci pokazuju da polovina pacijenata zloupotrebljava upravo ovaj opijat i za vreme i posle terapije!

Prema istraživanju, najčešća zloupotreba opijata postoji kod povratnika na lečenje. Postavlja se pitanje (ili je to previše očigledno?) da li se ti zavisnici na lečenje i vraćaju samo zato da bi besplatno, zvanično i regularno mogli da nastave da se drogiraju, odnosno „leče“ metadonom.

Mišljenje naučnika je da zdravstvene ustanove pacijentima sa rizikom mogu prepisivati i agresivnije terapije.

Istraživanje je obuhvatilo 250 odraslih osoba iz Kanade koje su bile na lečenju metadonom u proseku četiri godine.

Povratak drogi zabeležen je među određenim grupama pacijenata, najčešće među onima koji su drogu ubrizgavali preko igle, kao i među mlađim osobama koje su prvi put na lečenju. Kod ove dve grupe zabeležen je rizik 50% od povratka u roku od godinu dana i još 10% za svaku narednu godinu.

Da nisu shvatili da im je mnogo lakše, jeftinije i jednostavnije da se drogiraju samim lekovima za odvikavanje? Čini se, dakle, da lečenje metadonom – jednu zavisnost samo zamenjuje drugom!

Istraživanje je otkrilo i da su osobe koje piju lekove za smirenje svakog dana, u 7% povećanom riziku od prelaska na jača sredstva ili na drogu.

Samo je jedan faktor bio obećavajući – stariji pacijenti se u malom procentu vraćaju drogama. Izgleda da se sa godinama shvataju prave vrednosti zdravog života i štetnost droge, ali u globalu gledano, to i nije neka uteha.

Osobama koje boluju od bolesti zavisnosti veoma je važna podrška i pomoć, ne samo lekara nego i celog društva, a naročito porodice. Najvažnije je ne početi sa drogom, odnosno što pre početi sa lečenjem (odvikavanjem), jer su tada rezultati najbolji.

Takođe, treba imati na umu mogućnost zloupotrebe lekova za odvikavanje od droge koji i sami jesu moćni opijati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar