Dva neobična znaka opasnih bolesti mogu da se vide na prstima: Nikada ih ne smete zanemariti

Zdravstveni stručnjaci su otkrili da naši prsti mogu imati određene znakove tri smrtonosne bolesti. Konkretno, određeni simptomi na prstima mogu ukazivati na bolesti srca, rak pluća i leukemiju, prenosi Express.

Iako većina ovih neobičnih znakova može biti bezopasna, uvek je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom ako potraju ili se pogoršaju.

Dva znaka na koja treba obratiti pažnju su prsti na nogama i modrice.

Batićasti prsti

U ovom slučaju, vrhovi prstiju izgledaju veći. Nokti mogu postati više zakrivljeni, a koža oko njih može postati sjajna. Ovo može biti znak brojnih zdravstvenih stanja, posebno pluća ili srca.

„Ovo uključuje karcinome kao što su rak pluća i mezoteliom. Ali šiljasti prsti se takođe mogu naći kod nekih ljudi sa problemima sa štitnom žlezdom ili drugim stanjima kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest“, objašnjava Cancer Research UK.

Može proći godine da se ovaj neobičan simptom razvije. Ako ga primetite na rukama, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse.

Modrice na prstima

Modrice na nožnim prstima su prilično retke i mogu ukazivati na problem sa krvlju. Neobjašnjive modrice su potencijalni simptom leukemije.

Direktor istraživanja u dobrotvornoj organizaciji Leukemia UK Simon Ridlei rekao je: „Jedan od uobičajenih znakova upozorenja i simptoma leukemije su modrice. Ove modrice se razlikuju od onih koje svi dobijemo s vremena na vreme jer se mogu pojaviti na čudnim ili neočekivanim mestima, kao što je kao ruke odraslih“.

Otečeni zglobovi takođe mogu ukazivati na zdravstveni problem. Ovo može biti znak opasnog stanja koje je obično asimptomatsko. Otečeni zglobovi mogu biti ksantomi tetiva, koji su depoziti holesterola u rukama.

To znači da možete imati visok holesterol – glavni faktor rizika za srčane bolesti, srčani udar i moždani udar. Ksantomi se takođe mogu pojaviti oko očiju kao male žute kvrge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.