U trendu

Farmaceut: Ovaj simptom pojavljuje se na rukama, a može da upozori na ozbiljna stanja

Kada su u pitanju medicinska stanja, mnogi simptomi koje doživljavamo imaju neku vezu sa delom tela koji je zahvaćen. Na primer, jedan od znakova raka pluća je uporan kašalj, dok rak creva može dovesti do krvi u stolici. Međutim, u drugim slučajevima možemo primetiti neke neobične simptome za koje se čini da nemaju nikakve veze sa određenim zdravstvenim problemom.

Posebno su opasni jer se lako mogu prevideti ili pogrešno dijagnostikovati kao nešto drugo. Imajući to na umu, farmaceut Abas Kanani je upozorio na oticanje prstiju, šake ili zgloba. Ovo zdravstveno stanje, poznato kao edem, može biti znak bolesti bubrega, bolesti jetre ili čak srčane insuficijencije.

„Zadržavanje tečnosti može izazvati oticanje prstiju, šaka ili zglobova. Otok je obično regularan i može biti uzrokovan raznim stanjima, kao što su bolesti bubrega ili jetre i u nekim slučajevima srčana insuficijencija“, rekao je on za Dejli ekspres.

Otok se javlja kada se višak tečnosti akumulira u tkivima tela

Objasnio je zašto može doći do otoka: „Edem nastaje kada se višak tečnosti akumulira u tkivima tela. Bubrezi igraju važnu ulogu u regulisanju ravnoteže tečnosti i uklanjanju otpada iz tela, dodao je on.

„Dakle, kada se telo suočava sa hroničnom bolešću bubrega ili akutnom povredom bubrega, to može da oslabi funkciju bubrega i izazove zadržavanje tečnosti i edem. Pored toga, bolest jetre izaziva smanjenje proizvodnje proteina koji pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi.“ Tečnost tada može da iscuri u tkiva i izazove edem“, objasnio je on.

Na kraju, može doći do nakupljanja tečnosti u plućima i drugim tkivima kada srce ne može efikasno da pumpa krv, što uzrokuje srčanu insuficijenciju, zaključio je Kanani, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.