Program za dekodiranje gena

Naučnici sa Univerziteta u Torontu u Kanadi otkrili su program pomoću kojeg se mogu razumeti poruke koje šalju geni. Svaki živi organizam zavisi od gena koji sadrže informacije za stvaranje ćelija i njihovo održavanje u funkciji.

Dr Brendan Frej (Brendan Frey), jedan od autora ovog otkrića, smatra da su on i njegov tim prva grupa ljudi kojima je pošlo za rukom da mogu da predvide koja genetska poruka će da se stvori u određenoj vrsti tkiva. Pre ovog pronalska, to je bilo apsolutno nemoguće uraditi.

Ovaj pronalazak pomaže nam da mnogo bolje razumemo složenost humane biologije i samim tim bolje razumemo nasledne bolesti i mogućnost stvaranja tkiva i organa koji bi zamenili obolele. Dati program može da odgonetne značenje uputstava koja geni šalju i koja usmeravaju genetsku mašineriju. Moći će da odgonetne bilo koju poruku koju gen pošalje u bilo koji tip ćelija.

Na osnovu ovog pronalaska, moći ćemo da predvidimo pravo značenje gena u određenom tipu ćelije, izjavio je španski genetičar Huan Varcarel (Juan Varcarel), jedan od vodećih svetskih naučnika u ovoj oblasti. Smatra se da je ovo otkriće epohalno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.