U trendu

Farmaceutkinja otkriva dva dodatka ishrani koja su opasna za zdravlje srca

U današnjem dobu, kada su trendovi poboljšanja zdravlja sveprisutni, a razni dodaci ishrani obećavaju razne prednosti, lako je upasti u zamku. Možda verujemo da nam je potrebna komplikovana rutina suplemenata i pretpostavimo da su svi ovi suplementi bezopasni. Međutim, istina može biti drugačija. Neki suplementi mogu predstavljati ozbiljan rizik po naše zdravlje, posebno kardiovaskularno.

Farmaceutkinja HaVi Ngo-Hamilton je otkrila da u određenim slučajevima velike količine ova dva suplementa mogu biti štetne. Evo o kojim suplementima je reč.

1. Preterani unos vitamina K/kalijuma

Dok je kalijum neophodan za različite telesne funkcije, uključujući zdravlje srca, a suplementacija može biti korisna i savršeno sigurna u mnogim slučajevima, prekomerni nivoi mogu biti štetni, posebno za one koji uzimaju određene lekove.

„ACE inhibitori (inhibitori enzima koji konvertuje angiotenzin) i blokatori receptora angiotenzina II (ARB), odobreni za lečenje visokog krvnog pritiska, mogu povećati nivo kalijuma u ​​​​krvi blokiranjem aldosterona. Aldosteron je hormon odgovoran za uklanjanje kalijuma kroz urin,“ rekla je Ngo-Hamilton za SheFinds.

Ona napominje da ako uzimamo bilo koji od ovih lekova, treba da izbegavamo suplemente kalijuma osim ako nam lekar ne savetuje da ih uzimamo.

2. Preterani unos vitamina D i kalcijuma

Nedostaci vitamina D i kalcijuma često su rezultat neadekvatnog izlaganja suncu. Zbog toga, mnogi se okreću dodacima ishrani kako bi zadovoljili svoje potrebe u ishrani. Međutim, prekomerni unos ovih hranljivih materija može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Farmaceutkinja upozorava: „Previše vitamina D i kalcijuma može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno ako se ovi suplementi kupuju iz nepouzdanih izvora.

Pre nego što uključite ove suplemente u svoju rutinu, ključno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li su vam potrebni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.