U trendu

Grlo NE ispirajte sodom bikarbonom: 3 česta domaća leka koja mogu izazvati teške posledice

Lekar je ukazao na opasne greške u lečenju upale grlobolje, a ispiranje grla sodom bikarbonom je izuzetno štetno.

Kada grlo zaboli, većina nas odmah poseže za toplim čajevima, ispiramo usnu duplju žalfijom i inhaliramo se sve kako bismo zagrejali i otopli sekret koji se „nahvatao“ na grlu i izaziva probleme. Jedan od ovih čestih tretmana predstavlja veliku grešku.

Zapravo, on samo povećava rizik od ozbiljnih komplikacija. Otorinolaringolog Vladimir Zajcev je upozorio sve koji imaju ovaj čest simptom u zimskom periodu da se ne inhaliraju, odnosno da ne udišu paru. U ovom slučaju, grlo je izloženo toploti, što može da izazove edem (otok) tkiva. S obzirom na to da je sluzokoža upale grla već otečena, ako se stvori edem prilikom udisanja pare, to samo može da dovede do gušenja.

„Vrelina povećava otok i može da ugušiti pacijenta“, ističe Zajcev.

Još jedna opasna greška, na koju je ukazao doktor, jeste lečenje upale grla petrolejom, nekada popularnim domaćim „lekom“ za grlobolju, koji se još uvek ponegde praktikuje u Srbiji.

„Ovaj metod je ekstremno opasan i može da izazove razne kancere, kao što su rak korena jezika, usne duplje, krajnika, larinksa…“, upozorava lekar.

Postoji još nekoliko domaćih lekova koji se na ovim prostorima izuzetno često koriste kod problema sa grloboljom, a to je ispiranje grla rastvorima sa dodatkom sode bikarbone, soli i joda. Rezultat ovakve terapije, a posebno ako se preteruje, jeste isušivanje sluzokože, pa čak i opekotine, prenosi Mondo.

Evo koje greške mnogi često prave, a da ne znaju da su „pogubne“:

  • Uzimanje antibiotika na svoju ruku;
  • Odbijanje uzimanja antibiotika kada ih je lekar izričito prepisao;
  • Nepravilna upotreba UV lampi;
  • Prekomerna upotreba tableta protiv bolova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar