U trendu

Hrana koju treba izbegavati ako imate visok pritisak: Neke namirnice na listi jedemo svakodnevno

Ljudi često ne prepoznaju da imaju problem s visokim krvnim pritiskom, dok organizam “pati”, a bolest oštećuje brojne organe. Otud i naziv “tihi ubica” za hipertenziju koja se obično otkrije sasvim slučajno ili tek nakon nekih kritičnih situacija.

Lekovi, uključujući inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE), obično se koriste za smanjenje vrednosti krvnog pritiska. Međutim, promene u načinu života, posebno promene u načinu ishrane dosta mogu pomoći kod povišenog pritiska.

Kardiolog Džerald Kar-Vajt je upozorio na hranu koju treba da izbegavaju svi koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom.

Kako kaže, hrana s visokim sadržajem soli opasna je za sve koji pate od hipertenzije.

“Pre svega bih izdvojio sendvič od belog hleba sa šunkom i sirom. Sve komponente ovog obroka imaju visok sadržaj soli”, rekao je dr Kar-Vajt.

Visok krvni pritisak nema simptome za mnoge ljude, ali povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Zato ga zovu “tihi ubica”.

“Važno je živeti zdravo, vežbati i jesti uravnoteženu ishranu da bismo sprečili visok krvni pritisak”, dodao je kardiolog, a prenosi Poslovni.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar