Imate u kući ove vrste cveća? Bacite ih – odmah!

Zbog ovih 9 sobnih biljaka možete da završite u bolnici! Otrovne su!

Stručnjaci upozoravaju da je tri do 10 odsto trovanja izazvano gutanjem cvetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama.

– Deca na prvom mestu ne treba da spavaju tamo gde je cveće, pre svega zbog alergena. Ako je biljka otrovna onda je opasnost višestruka, jer ne samo što mogu da udahnu njena isparenja, već mogu i da je pojedu. Roditelji moraju da paze, pogotovo kada su u gostima. Pre nego što kupe bilo kakvu biljku moraju dobro da se informišu, jer tako ozbiljno mogu da ugroze zdravlje svog deteta – kaže Milan Leković, pedijatar koji ukazuje na opasnost koja „vreba“ od na izgled bezazlenih biljaka, a prenose mediji.

1. Difenbahija
2. Hortenzija
3. Klivija
4. Flamingov cvet
5. Fikus
6. Paprat
7. Kroton
8. Jagorčevina
9. Lijander

4 komentara
 1. Anonimni

  Svako cveće isparava.Neki deluju umirijućuje, neki su otrovni na zdravlje..Držite ih u predsobjle ili na terasi.

 2. MILOS

  Mislim da je sve ovo ruzno,sto je napisano o cvecu,cista besmislica.Pa niko nece da jede cvece,da bi stvorili takav strah od cveca koje ulepsava nase zivote,nasu zivotnu sredinu.Inace,ako trezveno pogledamo oko sebe,sve one korisne stvari kojima smo okruzeni i koji nam omogucavaju laksi i udobniji zivot,ako njima rukujemo nestrucno.. mogu nam naneti velike povrede,pa i samu smrt.Zamislite da na elktricnom stednjaku na primer u uputstvu za upotrebu,stoji upozorenje:“Ukoliko stavite ruku u zagrejanu rernu,dobicete opekotine treceg stepena“…itd,itd.

 3. Anonimni

  Ovo su gluposti!!Cvece ima blagotvorno dejstvo na zdravlje,evo ja IMAam preko 35 difenbahija,i ostale otrovne biljke i nista se nije desilo,slucajno ako se polomi list i dodje u dodir sa kozom javlja se blago crvenilo i to nista bitno,inace cvece se ne jede,nego se uziva u njegovoj lepoti.Kao sto decu ucimo da ne treba prelaziti preko crvenog svetla,ili gurati ruku u steker tako i ovo.

 4. verujem u bolje sutra

  a lijander

Napišite komentar