U trendu

Infekcija uha – mastoiditis

Mastoiditis je bakterijska infekcija mastoidne kosti. Mastoidna kost nalazi se iza uha i sastoji se od vazdušnog prostora koji pomaže isušivanju srednjeg uha.
Kada mastoidne ćelije budu inficirane i upaljene, često nastaje nerešiva infekcija srednjeg uha. Kod akutnog mastoiditisa, infecija se može proširiti van mastoidne kosti i tako izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije.
Mastoiditis se obično javlja kod dece, ali i odrasli mogu biti ugroženi. Neki ljudi mogu imati hronični mastoiditis – trajnu infekciju srednjeg uha.
Uzroci mastoiditisa
Mastoiditis često nastaje kao posledica infekcije srednjeg uha. Bakterije iz srednjeg uha mogu da putuju kroz vazdušne ćelije mastoidne kosti. Pored toga, cista na koži srednjeg uha može blokirati drenažu uha, što dovodi do mastoiditisa.
Simptomi mastoditisa
Neki od simptoma mastoiditisa mogu biti:

  • groznica, razdražljivost i letargija
  • oticanje ušne školjke
  • crvenilo iza uha
  • drenaža uha
  • ispupčeno i savijeno uho (kod akutnog mastoiditisa)


Povodom ovih simptoma, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom (ušnim), koji će pogledati vaše uho specijalnim instrumentom kako bi otkrio da li je prisutna infekcija. Ako se posumnja na mastoiditis, lekar će preporučiti druge testove kako bi se potvrdila dijagnoza, uključujući:

  • test krvi
  • rendgen
  • kulturu uha (uklanjanje tečnosti ili druge supstance iz uha kako bi se proverila infekcija)

Ako se posumnja na ozbiljnu infekciju, lekar može preporučiti detaljnije analize, kao što je magnetna rezonanca. Ako se posumnja da se razvio meningitis usled mastoiditisa, vršiće se lumbalna punkcija kako bi se testirala kičmena tečnost na infekcije.
Terapije
Hronični mastoiditis leči se antibioticima, kapima za uši i redovnim čišćenjem uha od strane lekara. Ako ove terapije ne urode plodom, operacija može biti neophodna kako bi se sprečile dalje komlikacije.
Pacijenti sa akutnim mastioditisom primaju se u bolnicu, gde dobijaju odgovarajuću terapiju otorinolaringologa, lekara za bolesti uha, grla i nosa. Za lečenje infekcije antibiotici se daju intravenski.
Nekad može biti potrebna i operacija kako bi se drenažirala tečnost iz srednjeg uha. Ova operacija se zove miringotomija i tokom nje lekar pravi mali otvor na bubnoj opni za drenažu tečnosti i oslobađanje pritiska iz srednjeh uha.
Ako je infekcija ozbiljna, može biti potrebna i hirurška procedura kako bi se uklonila zaražena kost iza uha.
Ako se ne leči, mastioditis može da izazove ozbiljne zdravstvene komplikacije, čak i opasne po život, uključujući gubitak sluha, zgrušavanje krvi, meningitis ili apces mozga. Uz pravovremenu i odgovarajuću terapiju antibioticima, ove komplikacije se mogu izbeći i pacijenti se u potpunosti mogu oporaviti.
Napomena
Ako ste skloni infekcijama uha, potrebno je blagovremeno se obratiti lekaru i po potrebi se lečiti kako bi se sprečio mastoiditis, kao i druge ozbiljne zdravstvene komplikacije.
Nemamo nameru da plašimo roditelje ili osobe koje imaju problema sa bolovima u ušima. Samo smo izneli neke informacije i savete koje preporučuju zdravstveni radnici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.