U trendu

Istine i zablude o trovanju hranom (1)

Svi smo barem jednom iskusili da je trovanje neispravnim namirnicama vrlo neprijatna bolest. Da li zaista znamo dovoljno o pravilnom čuvanju i pripremi namirnica? Proverite svoje znanje, ili naučite nešto što niste znali, nekad će vam sigurno zatrebati.
Majonez je česti uzrok trovanja hranom?
Majonez ne može biti uzrok trovanja, ali bakterija može. A bakterija će se najbrže razviti na namirnicama koje sadrže proteine i stoje na visokoj temperaturi. Majonez koji se može kupiti u našim prodavnicama bezbedan je za upotrebu. Rizik od kvarenja povećava se ako se majonez kombinuje sa drugim namirnicama poput tunjevine, krompira, testenine i ako sendviče sa ovom sadržinom nosite na izlet. Ako ih nosite u priručnom frižideru, sve je u redu; ali ako su izloženi sunčevoj svetlosti, onda može doći do kvarenja.
Pranje ruku pre pripremanja hrane je sasvim dovoljno?
Ruke treba prati i posle dodirivanja hrane, i posle upotrebe kupatila, maženja kućnog ljubimca ili menjanja bebinih pelena.
Nemojte žuriti sa pranjem ruku, već ih operite temeljno i na pravilan način. To znači da uvek treba koristiti sapun i toplu vodu. Obrišite ih dobro čistim papirnim ubrusom. Tek tada možete biti sigurni da su vam ruke potpuno čiste.
Samo tvrdo kuvana jaja bezbedna su za jelo?
Možete slobodno jesti i rovita jaja ako ih volite; ali, vodite računa da belance bude dobro skuvano, a žumance može ostati meko. To ćete postići ako jaje prilikom kuvanja jednom prevrnete, da bi se belance ravnomerno skuvalo. Izbegavajte kremove, sladolede i poslastice koje se prave sa živim jajima zbog opasnosti od salmonele
Bezbedno je koristiti istu dasku za sečenje i druga kuhinjska pomagala za više namirnica u toku pripreme obroka?
Treba biti oprezan. Sirovo meso i druge namirnice sadrže bakterije koje mogu zaraziti drugu hranu. Zato koristite odvojene sudove za razne vrste namirnica ili ih dobro operite pre svake pojedinačne upotrebe. Obavezno skuvano mesto stavite u čistu posudu, a ne u onu u kojoj je stajalo pre pripreme. Budite sigurni da su cediljke i noževi čisti i držite ih dalje od rizičnih namirnica.
Nedovoljno čiste ruke, sunđeri za sudove i kuhinjske krpe mogu takođe biti prenosioci bakterija.
Budite oprezni i pažljivi da biste isključili svaku mogućnost trovanja pokvarenim namirnicama.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.