U trendu

Izbegavajte ove 2 vrste pića, najgore su za zdravlje srca i rizik od smrtnosti

Nova analiza uporedila je kako šest različitih vrsta popularnih pića utiče na kardiovaskularno zdravlje i rizik od smrtnosti. Otkrića bi mogla uticati na naše svakodnevne odluke o tome šta da pijemo, prenosi 24sata.hr.

Analiza objavljena u časopisu ‘American Society for Nutrition’ analizirala je 20 različitih kliničkih studija kako bi otkrila kardiovaskularne rizike povezane sa šest različitih pića. To su čaj, kafa, voćni sok, energetsko piće, alkohol i napitak zaslađen šećerom ili veštački zaslađen.

Otkrili su da dugotrajna konzumacija zaslađenih pića i alkohola povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene.

Prethodna istraživanja otkrivaju da bi energetska pića mogla biti povezana sa srčanim aritmijama, srčanim zastojem i ishemijom miokarda, što dovodi do začepljenja arterija. Stoga bi energetska pića trebala biti na popisu ređeg konzumiranja.

Zašto je šećer loš za srce?
Šećer može povisiti krvni pritisak, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara, bolesti srca itd. U umerenim količinama i uz inače zdravu ishranu, šećer neće automatski povisiti krvni pritisak. Ukratko, to je nešto na šta biste trebali obratiti pažnju radi zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Druga istraživačka studija objavljena u ‘American Journal of Clinical Nutrition’ otprilike u isto vreme istraživala je može li se telesnom aktivnošću boriti protiv učinaka zaslađenih ili veštački zaslađenih napitaka na kardiovaskularne bolesti.

U ovoj studiji, koja se sastojala od 100.000 odraslih osoba, oni koji su pili te napitke više od dva puta sedmično, imali su veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na preporučen tempo telesne aktivnosti.

Ali telesno vežbanje je odlično za srce. Međutim, ova studija sugeriše da možda neće u potpunosti umanjiti negativne učinke prekomernih slatkih pića, što služi kao još jedan razlog da pripazite na unos šećera.

Šta piti umesto nezdravih pića punih šećera
Dakle, ako ste osoba koja stalno nešto mora piti, razmislite o odabiru nečeg s nižim sadržajem šećera kada je to moguće i čuvanju slatkih pića za posebne prilike.

U nastavku je popis opcija koje će vam pomoći:

  • kafa (bez šećera i mleka), za koju je ovo novo istraživanje pokazalo da je zdrava za srce
  • biljni čaj, za koji je u ovoj novoj studiji utvrđeno da je zdrav za srce
  • kombuha s niskim udelom šećera
  • smutiji koji sadrže vlakna, proteine i zdrave masti
  • topli kakao
  • kokosova voda

Ali treba znati da gotova kokosova voda, napici od kafe i voćni sokovi mogu sadržavati gomilu skrivenog dodanog šećera čak i ako je pakovanje prekriveno popularnim rečima poput – prirodno i zdravo.

Ako želite biti sigurni da konzumirate pića s niskim sadržajem šećera, uvek proverite etiketu. Nastojte zadržati dnevni unos dodanih šećera ispod 5 kašičica (20 grama).

Nova pregledna studija meta-analize otkrila je da dugotrajna konzumacija pića zaslađenog šećerom povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene.

Iako je ovo važno napomenuti za svakodnevne navike, to nije rasprava o povremenom uživanju u zaslađenom napitku sa šećerom. Na kraju krajeva, život se sastoji od ravnoteže – tu i tamo ako popijete slatki sok nije nikakav problem, piše mbg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.