U trendu

Izgled očiju može vas upozoriti na srčane bolesti: ‘Ovo su tri glavna znaka’

Oči se često nazivaju „ogledalo duše“. Međutim, oni zapravo mogu ukazivati na neke zdravstvene probleme. Očni hirurg dr Odri Taj otkrila je da postoje tri važna znaka na koje treba obratiti pažnju u i oko očiju, piše Ekspres.

„Da li ste znali da vam pregled oka može reći više od zdravlja oka i vida? Otkriću vam na koje znakove u očima i oko njih treba da pazite. Neki su vidljivi samo vašem oftalmologu, a neke možete uočiti u ogledalu. Oni mogu biti pokazatelji rizika od srčanih ili vaskularnih bolesti“, rekla je dr Tai u video snimku na Jutjubu.

Ta tri znaka su: žute kvrge oko očiju, pulsirajuće zenice i promene na mrežnjači.

1. Žute kvržice oko očiju

Žute kvržice oko očiju su medicinski poznate kao ksantelazma. Oni su simptom visokog holesterola, stanja koje može povećati rizik od hitnih medicinskih stanja kao što su srčani udar i moždani udar.

„Ove žute izbočine su uzrokovane holesterolom koji se može pojaviti kako starimo. Često se vide na ili oko očnih kapaka, a mogu biti posebno istaknute prema centru lica. Ove žute izbočine ne utiču na vid i nisu bolne“, objasnila je dr Tai.

„Međutim, oni su važni jer ako primetite žute izbočine oko očiju, možda imate visoke nivoe triglicerida ili LDL holesterola („lošeg“ holesterola) u krvi, a to bi čak moglo biti znak da imate genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalni nivoi lipida kao što je porodična hiperholesterolemija, koja je genetski uzrok visokog LDL holesterola“, istakla je lekarka.

„Ako imate žute kvržice, nema potrebe za panikom. Otprilike polovina ljudi koji ih imaju ima normalan nivo lipida. Ali ako imate, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse ili kardiologom i uradite test krvi za holesterol i trigliceride koji se zove lipid profil“, upozorila je dr Tai.

2. Pulsirajuće zenice

Ako se vaše zenice šire i šire sa otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska.

„Krv se ispumpava iz srca kroz ventil koji se zove aortni zalistak. Ako se ne zatvori čvrsto, deo krvi curi nazad u srce. To uzrokuje veću razliku od normalne između vašeg krvnog pritiska kada vam se srce steže i krvnog pritiska kada vam se srce opušta“, objasnila je dr Tai.

„Kada se srce skuplja, zenica se smanjuje, a kada se srce opušta, zenica se širi“, dodala je ona.

Medicinski izraz za ovo je Landolfijev znak. Ako primetite da vam zenice pulsiraju, odmah se obratite lekaru ili kardiologu. Međutim, ako niste sigurni, možete se obratiti i svom oftalmologu koji će vam pomoći da utvrdite da li imate pulsirajuće zenice.

3. Promene na mrežnjači

Ovaj simptom može da vidi samo vaš oftalmolog jer ga ne možete videti u ogledalu. To može biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, glavnog faktora rizika za srčana oboljenja.

„Zbog toga je toliko važno da redovno idete na preglede očiju, posebno ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili imate bilo kakve faktore rizika za srčana oboljenja ili bolesti krvnih sudova“, rekla je dr Tai.

„Možda će oftalmolog otkriti rano oštećenje sitnih krvnih sudova na mrežnjači u zadnjem delu oka. Ovo oštećenje može biti znak dijabetesa ili visokog krvnog pritiska i može pomoći u predviđanju rizika od srčanih bolesti ili bolesti krvnih sudova ako imate nedijagnostikovani dijabetes“, zaključila je doktorka, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.