U trendu

Jedan simptom dijabetesa svi ignorišu, a posledice mogu da budu veoma opasne

Stručnjaci upozoravaju na prvi simptom dijabetesa koji svi ignorišu…

Dijabetes je podmukla bolest čiji simptomi se najčešće ne javljaju odmah ili su toliko česti i uobičajeni da ih ne biste povezali sa povišenim šećerom u krvi. Međutim, ukoliko se glukoza blagovremeno ne reguliše, posledice su u te kako opasne – mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, povećaju rizik od srčanog i moždanog udara i smanje zaštitne funkcije organizma.

Zato je važno da obratite pažnju na signale koje vam telo šalje, ma koliko vam delovali bezazleno. Stručnjaci upozoravaju na jedan od prvih koji se pojavljuje i koji svima deluje krajnje bezopasno, a veoma često govori o povišenoj glukozi – veoma neprijatan osećaj u ustima.

Prema informacijama objavljenim na sajtu Klivlend klinike, sušenje usne duplje i osećaj žeđi često su pokazatelj visokog nivoa šećera u krvi, odnosno hiperglikemije.

„Molekuli glukoze (šećera) su dovoljno mali da prođu kroz sistem filtracije bubrega. Glukoza privlači vodu  i upija je kao sunđer. Kao rezultat toga, osoba učestalo mokri, a kada se izgubi višak tečnosti, na kraju dolazi do dehidracije“, objašnjavaju stručnjaci. Zbog toga osobe koje pate od dijabetesa, a imaju neregulisan šećer, često osećaju ekstremnu žeđ.

Međutim, uzrok ekstremne žeđi nije uvek dijabetes. To može biti dehidracija uzrokovana pregrevanjem, intenzivnim sportom, nedovoljnim unosom vode. Pored toga, neki lekovi mogu da izazovu određene neželjene efekte, uključujući žeđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.