U trendu

Jedan slabo poznat simptom bolesti za koju još uvek nema leka možete primetiti dok vozite automobil

Demencija je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, a sa sobom donosi bol i patnju i onima koji je imaju i onima oko njih. Sve dok se ne otkrije lek, postojanje načina da se stanje uoči što je ranije moguće daje ljudima najbolju šansu za upravljanje i ublažavanje simptoma.

Način vožnje otkriva demenciju

Gubitak pamćenja čest je znak kojeg je većina ljudi svesna. Ali, jeste li često mogli da uočite demenciju kod nekoga po načinu na koji vozi?

Prema Nacionalnom institutu za starenje, osobe koje pate od demencije mogu početi dobijati puno saobraćajnih kazni jer njihova vožnja postaje manje sigurna i nestalnija.

Neke od opasnih grešaka na putu su brkanje papučice kočnice i gasa, naglo menjanje trake, prebrza ili prespora vožnje. Nova udubljenja ili ogrebotine na automobilu ili višestruki slučajni promašaji ili sudar predstavljaju očigledne znakove.

Kao što je potrebno puno vremena za obavljanje jednostavnog posla i nemogućnost objašnjenja zašto. Jednostavni i poznati zadaci, poput vožnje, mogu postati izazov za one koji pate od demencije jer se funkcija mozga i kognitivna aktivnost počnu pogoršavati. To se može dogoditi iznenada ili tokom vremena i dovesti do jednostavnih zadataka ili osnovnih rutina koje neočekivano zahtevaju puno razmišljanja i energije. Rizik od demencije može se akumulirati tokom života i delimično je uslovljen genetikom koju nije moguće promeniti. Trenutno ne postoji lek niti način usporavanja smrtonosne bolesti koja obolelima oduzima pamćenje, inteligenciju i fizičku snagu, piše Net.hr.

Lek protiv demencije

Ove nedelje dokazano je da lek protiv demencije deluje u „probojnom“ kliničkom ispitivanju. Ispitivanja leka pod nazivom donanemab dokazano usporavaju bolest – najavljujući „novu eru u kojoj bi mogla da postane izlečiva“.

Rani znakovi stanja uključuju: gubitak pamćenja, poteškoće s koncentracijom, teško vam je obavljati poznate dnevne zadatke, kao što je zbunjenost oko ispravnog sitniša prilikom kupnje, teško praćenje razgovora ili se teško pronalazi prava riječ, zbunjenost oko vremena i mjesta i promjene raspoloženja.

Različite vrste demencije mogu različito utjecati na ljude i svatko će doživjeti simptome na svoj način, piše The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar