U trendu

Jedan znak na koži ukazuje da vašem telu nedostaje vitamin C: Najčešće se uočava na nadlaktici

Dok simptomi ozbiljnog nedostatka vitamina C mogu da se razviju i posle nekoliko meseci, postoje neki suptilni znaci na koje treba obratiti pažnju

Jedan od simptoma koji se pojavi jako brzo jeste svakako gruba koža sa izbočinama, što je i prvi znak da se ne hranite pravilno.

„Kada su nivoi vitamina C niski, može se razviti stanje kože poznato kao keratoza pilaris ili guščija koža. Najčešće se može uočiti na zadnjoj strani nadlaktica, bedrima ili zadnjici“, rekla je dijetetičarka Erika Julson.

Guščija koža obično se pojavljuje nakon tri do pet meseci nedovoljnog unosa vitamina C, ali može biti uzrokovana i drugim uzročnicima.

„Drugi mogući pokazatelj nedostatka vitamina C su rane koje sporo zaceljuju. Bilo je i mnogo prijavljenih slučajeva bolova u zglobovima povezanih s nedostatkom vitamina C, što često uzrokuje šepanje ili poteškoće pri hodanju“, dodaje Erika Julson.

Kako biste se zaštitili od nedostatka, trebalo bi da jedete sveže voće i povrće. Namirnice bogate vitaminom C su kivi, papaja, karfiol, narandže, paradajz, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar