U trendu

Jedna jutarnja loša navika mnogih povećava rizik od ovih tegoba, evo koliko je opasna

Neko ujutru odmah skoči iz kreveta (mada su takvi retki), drugima je potrebno još malo izležavanja. Međutim, u eri tehnologije, nekako je većini loša navika da odmah pohrli za mobilnim telefonom i prelista obaveštenja, poruke, vesti…

Koliko je ta navika zapravo opasna? 

Doktorka Džejn Bouring objasnila je da je to nešto što svi radimo s vremena na vreme, ali posezanje za telefonom zapravo može biti „previše stimulativno“ za nervni sistem, izazivajući određene posledice po vaše zdravlje.

Na svom TikTok kanalu, objasnila je:

„Ne želite ovo da radite, ovo će vam podići nivoe dopamina što je jak stimulans za vaš mozak i nervni sistem“, objasnila je ona u svom videu.

Doktor je upozorio da korišćenje vašeg telefona takođe može da utiče na vaš metabolizam zbog električnih i magnetnih polja (EMF) iz vašeg mobilnog telefona koje uzrokuju da previše kalcijuma preplavi vaše ćelije, a koje dalje zahtevaju više magnezijuma da bi napravile ravnotežu u organizmu“, objasnila je ona.

Prema mišljenju doktorke, ovo može da utiče na vaš metabolizam tokom dana, nivoe energije i mogli biste da dobijete glavobolje od tih talasa. Ekran vašeg telefona takođe emituje plavo svetlo koje može da poremeti vaše „cirkadijalne ritmove“ – vreme spavanja. Takođe, to može da utiče i na nivo stresa u toku dana.

(Mondo/Bojana Zimonjić Jelisavac)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar