U trendu

Jedna navika može da snizi krvni pritisak preko noći, tvrde kardiolozi

U Srbiji danas svaka druga osoba ima povišen krvni pritisak, a samo 33,9% ima postavljenu dijagnozu i uzima propisanu terapiju.

Od povišenog krvnog pritiska, po poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji boluje 46,8% stanovnika, čime se potvrđuje podatak da 1,1 milion građana pije lekove za pritisak.

Ovako veliki broj obolelih od hipertenzije dolazi od dugogodišnjih stresova kojim smo izloženi, ali i specifične masne i slane hrane, pušenja, fizičke neaktivnosti, što je odlika ogromnog broja ljudi, piše uhsrb.rs.

Ovi podaci važe i za ostale Evropske zemlje (broj obolelih je 30-45%, a ako su stariji od 60 godina procenat je i preko 50%). U svetu, u 2000. godini, od hipertenzije bolovalo 972 miliona ljudi, a procena je da će do 2025. godine 60% ljudi bolovati od arterijske hipertenzije.

Hipertenzija je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, posebno koronarne bolesti i moždani udar, ali i za hronične bolesti bubrega, srčanu insuficijenciju, aritmiju i demenciju. Zbog toga je važno voditi računa o krvnom pritisku, koji treba da bude ispod 120/80 mmHg. Ako je krvni pritisak iznad 140/90 mmHg, to je visok krvni pritisak ili hipertenzija.

Postoje lekovi za kontrolu i snižavanje krvnog pritiska, ali dovoljno je napraviti nekoliko jednostavnih promena. Za snižavanje krvnog pritiska najvažnije je smanjiti unos natrijuma. Idealno je konzumirati manje od 1500 mg natrijuma dnevno. Sa prosečnom zapadnjačkom ishranom, dnevno unosimo 3.500 mg natrijuma, ponekad i više.

Prema lekarima, dijeta sa malo natrijuma je ekvivalentna uzimanju jednog do dva leka za krvni pritisak. Nauka se slaže. Istraživanja iz 2019. pokazuju da visok unos natrijuma povećava krvni pritisak, delom zbog zadržavanja vode i promena u strukturi i funkciji određenih arterija. Sistematski pregled iz 2013. otkrio je da smanjenje unosa soli takođe može smanjiti krvni pritisak.

Iako dijeta može da igra značajnu ulogu u snižavanju ili održavanju vrednosti krvnog pritiska, održavanje telesne težine, spavanje od šest do osam sati noću, izbegavanje prekomerne konzumacije alkohola i redovna aerobna fizička aktivnost takođe mogu biti od pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.