U trendu

Vežba broj jedan za snižavanje krvnog pritiska

Pokretanje tela je odličan način da poboljšate snagu srca. Snažno i zdravo srce pomaže u poboljšanju efikasnosti kojom isporučuje krv kroz vaše telo. Ovo može pomoći u smanjenju pritiska na vaše arterije, što zauzvrat smanjuje vaš krvni pritisak.

Neka istraživanja pokazuju da uključivanje fizičke aktivnosti u vašu rutinu može pomoći u odlaganju pojave visokog krvnog pritiska.

Iako su i aerobne vežbe i vežbe otpora pokazale obećavajuće poboljšanje krvnog pritiska, nedavna istraživanja su otkrila da jedna posebna vrsta vežbi može pružiti još značajniju korist, izveštava eatingvell.com.

British Journal of Sports Medicine nedavno je sproveo pregled literature kako bi odgovorio na pitanje: Koja je najbolja vežba za bolji krvni pritisak? Od hiljada studija na ovu temu, 270 randomizovanih kontrolisanih studija uključeno je u konačnu analizu. Ove studije su uključile 15.827 učesnika, što je veliki uzorak za izvođenje nekih preliminarnih zaključaka.

Istraživači su otkrili da su svi oblici vežbanja pozitivno uticali na krvni pritisak, ali su izometrijske vežbe, posebno vežba sedenja uza zid ili zidno sedenje, imale najbolji efekat.

Izometrijske vežbe su vrsta statičke vežbe koja se izvodi konstantnom kontrakcijom grupe mišića bez njihovog izduživanja ili istezanja (npr. sedenje uza zid).

„Kada se izvode pravilno, izometrijske vežbe mogu pomoći ne samo da ojačaju srce i skeletne mišiće, već mogu i da poboljšaju izdržljivost“, rekla je lični trener i dijetetičarka Nikol Rodrigez.

Kada držite izometrijsku poziciju za vežbu poput sedenja na zidu, primoravate svoje telo da se prilagodi promeni pritiska i kontrakciji mišića, što zauzvrat može pomoći u poboljšanju krvnog pritiska.

„Istraživači smatraju da je potencijalna dodatna korist od izometrijske vežbe to što nakon držanja statične vežbe kao što je sedenje na zidu tokom određenog vremenskog perioda, dolazi do iznenadne navale krvi kada se opustite. Ova žurba povećava protok krvi“, rekao je specijalista za vežbanje i dijetetičar dr Kris Mor.

Iako istraživanja ukazuju na uključivanje izometrijskih vežbi, i Rodriguez i Moore savetuju da ne odustajete od drugih programa vežbanja i da radite samo sedenje na zidu. Umesto toga, dopunite ono što možda već radite.

„Većina pojedinaca će imati koristi od dodavanja izometrijskih vežbi u plan koji uključuje snagu nošenja težine i kardiovaskularni trening“, kaže Rodriguez.

Ona takođe upozorava da se ne treba oslanjati samo na izometrijske vežbe za snižavanje krvnog pritiska, podsećajući nas: „U stvarnom životu, samo nekoliko rundi čučnjeva na zidu i plenkova će verovatno umanjiti zabavu vežbanju i pobediti svrhu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.