U trendu

Jednostavan trik protiv glavobolje

Kad su nagle promene vremena, veliki broj ljudi to oseća na sopstvenoj koži. a napetost popustila, a možete ju raditi bilo kad i bilo gde.

Nastupaju glavobolja i napetost kojih je ponekad teško da se rešimo. Ali, nije još sve izgubljeno jer bi nam u tome mogao pomoći najnoviji velnes trend – joga za oči!

Već znamo za klasičnu jogu, a isprobali smo i jogu za lice, ali za razliku od njih, joga za oči obećava opuštanje i osećaj svežine za manje od pet minuta. Iako bi se oni koji više veruju u klasičnu jogu mogli osjćati pomalo zbunjeno, joga za oči podrazumeva istezanje mišića oko očiju kako bi sva postojeća napetost popustila, a možete da je praktikujete bilo kad i bilo gde.

JOGA ZA OČI POBOLJŠAVA FOKUS, ALI I OPUŠTA MIŠIĆE

Prema rečima stručnjaka, svaki put kada vežbate jogu za oči, uključeni mišići postaće jači i izduženiji. Ideja je ta da će jačanjem mišića oko očiju to područje izgledati podignuto i budnije, a zdravlje očiju će se poboljšati. Ali, nije stvar samo u estetici. Budući da toliko nas svakodnevno oči podvrgava naprezanju kroz sate provedene zureći u ekrane, briga o mišićima u tom području važnija je nego ikad i za naše zdravlje. Jačanje mišića očiju poboljšava i fokus oka koji može oslabiti kako starimo, a istezanje koje dobijemo uz jogu za oči izuzetno je korisno u ublažavanju glavobolja i uopšte u opuštanju mišića lica.

Pa, kako neko može da vežba jogu za oči?

Stručnjaci su podielili tri joga pokreta za oči koja možete obaviti kod kuće – a oni ne bi trebalo da traju duže od pet minuta.

ISTEZANJE MIŠIĆA OČIJU

Opustite mišiće lica. Malo protresite vilicu i obrve kako biste ih omekšali. Oči nežno zatvorite. Držite ih zatvorene i tako pogledajte skroz gore i brojite do četiri, polako pogledajte skroz dole i brojite do četiri. Ponovite ovo tri puta, potom ponovite istu vežbu istezanja, ali ovaj put pomerajući oči s leva na desno. Tačnije, pogledajte gore levo pa dole desno, a zatim gore desno pa dole levo.

JAČANJE MIŠIĆA OČIJU

Trepnite najbrže što možete 10 puta, a zatim se opustite zatvorenih očiju polako brojeći pet. Ponovite ovo pet puta. Sedite još neko vreme nakon izvođenja vežbe kako biste primetili bilo kakve senzacije koje bi se mogle pojaviti.

IZOŠTRAVANJE FOKUSA

Sednite s rukama ispruženim visoko ispred sebe, s sa nežno stisnutim šakama i palčevima okrenutima prema gore. Fokusirajte pogled na nokat palca. Brojite do četiri, a zatim polako počnite da približavate palac prema nosu, sve do onog trenutka kad vam više nije u fokusu. Zadržite ga tu još četiri sekunde, zatim polako ponovno ispružite ruku, zadržavajući usredsređenost na palcu. Ponovite ovu vežbu pet puta za najbolje rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.