U trendu

Jeftina namirnica dostupna bukvalno svima: Ovaj napitak trenutno spušta šećer u krvi i visok pritisak

Nema sumnje da biljke imaju veliku moć. Znamo one koji pomažu kod prehlade, mučnine ili pomažu krvnim žilama. Predstavljamo vam piće tamnocrvene boje, osvežavajuće koje bi trebalo da konzumiraju osobe s dijabetesom i visokim pritiskom.

Upoznajte lekoviti hibiskus

U mnogim vrtovima možemo videti prekrasnu biljku belih ili ljubičastih cvetova. Reč je o ukrasnom sirijskom hibiskusu koji je otporna biljka na otvorenom, ali nam neće puno pomoći kod bolesti. Međutim, postoji i hibiskus koji je jestiv. Raste u severnoj Africi i na Mediteranu. U tropskim zemljama možete pronaći kineski hibiskus, ima lepe crvene cvetove.

Medicinski sudanski hibiskus

Osim navedenih vrsta, poznat nam je i sudanski hibiskus. Uzgaja se isključivo za proizvodnju čajeva i infuzija dobivenih od njegovih cvetova. U severnoafričkim zemljama, njegove osušene cvetove obično možete pronaći na pijacama. Cvetovi se mogu kupiti celi ili izlomljeni. Ako kod nas imate voćni čaj, možete biti sigurni da je u njega dodat cvet hibiskusa, jer proizvođač želi dobiti tamnocrvenu boju.

Primena hibiskusa u medicini

Čaj od hibiskusa je lekovit, jer je biljka bogata medom i mineralima. Stabljike i mladi listovi su jestivi i bogati su kalcijumom, niacinom, riboflavinom i gvožđem. Iz semenki se cedi ulje. U prehrambenoj industriji hibiskus se koristi kao boja, a ima ga i u tekstilnoj industriji. Stabljike se koriste za izradu tkanina.

Napitak od hibiskusa

Od cvetova se može napraviti čaj jednostavnim kuvanjem, no za veću učinkovitost kuva se veća količina hibiskusa u koncentrovani napitak. Pije se ledeno hladan i jako razređen. Ukus je blago kiselkast pa se preporučuje dodati med ili šećer.

Sudanski hibiskus:

  • cveće sadrži vitamin C, gvožđe i antioksidanse,
  • deluje protivupalno i značajno snižava krvni pritisak,
  • ako se sumnja na srčani udar, koristi se za trenutno snižavanje krvnog pritiska (nije zamena za lekove),
  • pijenje uveče deluje umirujuće,
  • snižava holesterol,
  • pročišćava krvotok,
  • snižava nivo šećera i insulina,
  • podstiče mršavljenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.