Kad zvanična nema lek, tu je alternativna medicina

Paralelno sa razvojem konvencionalne medicine razvijale se i tradicionalna medicina. Njeno postojanje datira mnogo pre konvecionalne medicine, a praktikuje se i dan-danas u mnogim kulturama širom sveta.

Tradicionalna kineska medicina – datira u pisanoj formi čak 200 godina pre nove ere. I Koreja, Japan i Vijetnam razvoj svojih tradicionalnih medicina zasnivali su na praksi kineske medicine. Koneska medicina temelji se na dve osnovne snage – jin i jang, gde jin predstavlja hladan, spor i pasivan princip, a jang topao, brz i aktivan princip. Ravnoteža obe snage znači dobro zdravlje, a neravnoteža bolest, pa se telo akupunktuom, masažom ili biljkama vraća u ravnotežu. Naučni dokazi o upotrebi akunpunkture, biljaka i masaže za lečenje bolesti prisutni su i danas.

Akupunktura – je veoma rasprostranjena, koristi se za protiv bolova, ali i za lečenje mnogih poremećaja i hroničnih bolesti. U okviru savremene medicine istraživanja su potvrdila efekte akupunkture, ali nisu bila u stanj da ih u u potpunosti objasne.

Kineska biljna medicina – lekovita svojstva iz pojedinih biljaka kao i iz mešavine određenih biljaka stvorila su mnoge poznate biljne preparate i čajeve koji se i danas koriste kako za prevenciju tako i za lečenje. Među najpoznatijim i najprepoznatljivijim biljnim preparatima iz kineske medicine jesu slatki pelin i „grom bog loza“.

Masaža – do današnjeg dana masaža je prisutna i poznata širom sveta kao tretman za raličite vidove tegoba, opuštanje mišića i relaksaciju kako tela tako i uma.

Ajurvedska medicina – ajurveda u slobodnom prvodu znači „nauka o životu“ i predstavlja prirodni sistem lečenja nastao u Indiji. Temelj ove medicine jeste meditacija i joga. Ajurveda podrazumeva balans tela, uma i duha za prirodnu harmoniju i dobro zdravlje. Kao priznata nauka, ajurveda se veoma često koristi u Indiji, dok se u zapadnim zemljama sve češće koristi za relaksaciju i opuštanje i široko je rasprostranjena u celom svetu.

Naturopatna medicina – sistem lečenja poreklom iz Evrope koji smatra da je bolest kao manifestacija promena procesa kojima se telo leči. Bukvalni prevod reči naturopat znači bolest prirode. Koristi se i danas u mnogima zemljama, a osnovni modalitet ove medicine obuhvata izmenu u ishrani uz neki dodatak poput biljnog leka, akupunkture, masaže ili samo saveta, a sve zavisno od pacijenta i onog što lekar smatra najpogodnijim za njega. Ne postoji jedinstvena studija o istraživanju naturopatne medicine, ali je poznato da ova medicina pomaže u lečenju prehlade, upale srednjeg uha i lečenju urinarnog trakta.

Homeopatija – homeopatija je komplentan sistem medicinske teorije i prakse. Njen osnivač je nemački lekar Samuel Kristijan Haneman (1755-1843), tvorac takozvanog principa sličnih. Njegovi eksperimenti podrazumevali su davanje leka i bolesnim i zdravim osobama kako bi uporedio simptome i reakcije na lek. Ovaj postupak se naziva dokazivanje ili uživo patogeno suđenje. Postupak homeopatije pre lečenja podrazumeva ispitivanje zdravstvenog stanja, kao i emocionalnog i mentalnog stanja. Budući da se homeopatija primenjuje trenutno i bez materijalnih dokaza, u današnjoj medicinskoj zajednici postoji znatna doza sumnje u njenu efikasnost.

Napomene

Oduvek se medicinske institucije u svetu razlikuju po prisupima prevenciji i lečenju bolesti. Neke su sklonije navedenim alternativnim medicinama, jer su njihovi preci svoje zdravlje zasnovali na takvim lečenjima, a neke se oslanjaju isključivo na savremenu konvencionalnu medicinu, jer novo vreme donosi i nove nepoznate i mutirane bolesti koje u vreme stare alternativne medicine nisu postojale.

U našoj zemlji je i zvanično priznata alternativna medicina, ali da bi se neko bavio ovom vrstom medicine mora da ima priznate zvanične dozvole za rad, odnosno licence i odobrenje za rad svoje ordinacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.