U trendu

Kada treba započeti borbu protiv osteoporoze?

Koštana masa se stvara u mladosti, i to kod dečaka više od 25% između 13. i 15. godine života, a kod devojčica između 12. i 14. godine života. Za vreme puberteta stvara se najviše koštanog tkiva i ta količina odgovara ukupnoj masi koštanog tkiva koje će se izgubiti tokom života. Smatra se da je starost od 20 godina granična: do tada se može nešto značajnije uraditi kada je reč o koštanom sistemu.

Za devojčice je najoptimalnije vreme za izgradnju koštanog tkiva nastanak menstruacije. Što menstruacija ranije počne, to je duži period u kome će se stvarati koštano tkivo. Ukoliko menstruacija nastane kasnije, usled neadekvatne ishrane ili pak profesionalnog bavljenja sportom (maraton), koštano tkivo će se stvarati kraće vreme i samim tim biti neadekvatno. Ako, na primer, devojka dobije prvu menstruaciju u 18. godini života, ona će imati samo dve godine do svoje 20. godine života kada će biti u mogućnosti da poveća i učvrsti koštano tkivo.

Pothranjenost i mala telesna težina odložiće nastanak mentruacije, ili pak prekinuti već postojeći redovni menstrualni ciklus i prekinuti lučenje estrogena, koji igra osnovnu ulogu u nadgradnji kostiju. Jedini način da se povrati bilo kakva količina koštane mase jeste da se osoba pravilno hrani, i to može delimično da pomogne samo do 25. godine života. Pa ipak, takve osobe nikada neće moći da imaju koštani sistem kao osobe koje nisu imale probleme sa ishranom. Takođe, vrlo važnu ulogu igra i genetski faktor, tj. to kakav smo koštani sitem nasledili od svojih roditelja.

Prevenciju gubitka koštanog tkiva treba početi kada je osoba vrlo mlada. Treba obezbediti hranu bogatu vitaminom D i ohrabriti decu da se što više bave raznim sportovima, jer svaki sport drugačije utiče na brzinu stvaranja koštane mase.

Trudnice, žene koje doje i mala deca treba da uzimaju vitamin D ne samo iz hrane nego i u vidu nadoknade (tablete, sirupi), jer je on najvažniji u izgradnji kostiju i može da poveća apsorpciju kalcijuma u oraganizmu čak i do 80%.

Odrasle osobe treba uporno da vežbaju sa tegovima i da svaku vežbu ponove po 10 puta. Ukupno vreme vežbanja treba da bude 45 minuta i da se vežba 2-3 puta nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.