U trendu

Kako da vaš mozak bude zdrav: 5 najefikasnijih oružja protiv Alchajmera

Alchajmerova bolest je moždano oboljenje koje uzrokuje poremećaj pamćenja, ponašanja i mišljenja. Najčešći je oblik demencije i nikako nije prirodni proces starenja. Uzrok ove bolesti je nepoznat, ali zna se da nastaje usled odumiranja nervnih ćelija u mozgu, usled čega se gube normalne funkcije: pažnja, opažanje, govor, mišljenje, orijentacija, spretnost i drugo.

U nastavku ćemo saznati kako i na koje sve načine možemo sprečiti ili izlečiti ovo oboljenje.

Funkcije svakog organa u ljudskom telu mogu da oslabe i da zbog toga dođe do bolesti, isto je i sa mozgom. Mozak nije mišić, ali se ponaša kao mišić. Njegov kapacitet i njegove funkcije zavise od toga koliko ga naprežemo i koliko ga vežbamo.

Sa godinama ljudi sve manje uče i sve manje upijaju nove informacije, tako mozak na neki način atrofira, što dovodi do izumiranja moždanih ćelija. Samim tim dolazi do raznih moždanih oboljenja, između ostalih i Alchajmerove bolesti.

Kako sprečiti nastanak bolesti?

Učiti, učiti i samo učiti

Svakoga dana nešto pročitajte, naučite nešto novo i korisno. Bildujte svoj mozak novim informacijama i ne dozvolite mu da stagnira. Proširite mu kapacitet i hranite ga znanjem. Ove vežbice mogu vam biti od dvostruke koristi, jer će vaše znanje biti bogatije, a podstaknućete regeneraciju moždanih ćelija.

Meditirajte

Poznato je da se meditacijom oslobađamo od stresa i negativne energije, ali da li ste znali koliko je meditacija povoljna za rad vašeg mozga? Istraživanja su pokazala da se meditiranjem smanjuje šansa za kongitivna oštećenja i smanjenje mozga. Poboljšava se krvotok i razmišljanje, a samim tim i pamćenje kod starijih osoba.

Čuvajte se od infekcija

Najnovija istraživanja su otkrila kako pojedine infekcije mogu biti uzročnici Alchajmerove bolesti, tako da se treba pripaziti. Začuđujuće zvuči, ali Lajmska bolest, čir na želudcu, herpes, upala pluća, kao i infekcije desni, mogu biti okidači kada je ova bolest u pitanju. Jer sve od navedenih infekcija šalju štetne bakterije direktno u mozak.

Pijte kafu

Konzumiranje ovog naizgled nezdravog napitka može sprečiti nastanak bolesti. Tri do pet šoljica kafe dnevno, u srednjim godinama, mogu čak za 65% da smanje rizik od bolesti kasnije u životu.

Sok od jabuke

Da li ste znali da sok od jabuke podstiče proizvodnju acetilholina, „ hemijsku supstancu pamćenja“. Što znači da će dve, tri jabuke dnevno držati Alchajmera na velikom odstojanju od vas.

Ovi jednostavni trikovi učiniće vaše starenje prijatnijim i srećnijim, a bolesti poput Alchajmerove neće biti sastavni deo vašeg života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar