U trendu

Kako podstaći probavu i rešiti se zatvora? Dodajte 1 začin u vodu i zatvor će za pola sata postati prošlost

Dodavanje soli u vodi nije novina, a često se savetuje kao trik za mršavljenje i detoksikaciju, naročito kada je voda topla.

Kako piše Healthline, ispijanje čaše tople vode s nejodizovanom solju je kratkoročno efikasno u čišćenju debelog creva jer podstiče njihovo pražnjenje. Ipak, nema naučnih dokaza da ovaj napitak izbacuje toksine iz organizma i uklanja nakupljene štetne materije i parazite iz digestivnog trakta.

Studija objavljena 2010. godine u medicinskom magazinu Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazala je da ispijanje mlake slane vode i izvođenje određenih položaja u jogi efikasno čisti creva u pripremi za kolonoskopiju. Nejasno je, međutim, da li bi konzumiranje mlake slane vode bez joge imalo dalo isti rezultat.

Ne postoje ni zvanične smernice ko bi trebalo da pije slanu vodu, a pristalice ove teorije to obično preporučuju ljudima koji imaju hroničnu konstipaciju i neredovno prazne creva, piše Glossy.

Kako se pravi slana voda?

Rastvorite dve kašičice nejodirane morske soli, kao što je ružičasta himalajska morska so, u jednom litru tople vode. Po želji dodajte limunov sok za bolji ukus, pa pijte na prazan stomak.

Ubrzo potom, osetićete potrebu da ispraznite creva.

Koji su rizici ispijanja slane vode?

Kako navodi medicinska platforma Healthline, konzumiranje slane vode natašte može da izazove mučninu i povraćanje, kao i da poveća rizik od preopterećenja natrijumom i porasta krvnog pritiska.

Može doći i do grčeva, nadimanja i dehidracije jer čišćenje debelog creva može da izazove neravnotežu elektrolita zbog brzog gubitka tečnosti i natrijuma. To dalje za posledicu može da ima grčenje mišića, slabost, konfuziju, nepravilan rad srca, napade, probleme s krvnim pritiskom,…

Ne preporučuje se da se ova voda koristi ako imate:

  • srčane probleme
  • edem
  • dijabetes
  • probleme s bubrezima
  • visok krvni pritisak
  • gastrointestinalne probleme

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)