U trendu

Kako sami možete sprečiti srčani udar?

Ilena Rajmond Ruš je pisac i novinar iz Filadelfije i već godinama se bavi pisanjem o zdravlju na naučni način, ali koristeći i sopstvena iskustva sa bolestima.

Pre nekoliko godina njen muž se probudio s bolom u grudima, a posle intervencije službe hitne pomoći ustanovljeno da je doživeo srčani udar. Srećom, njen muž se oporavio, ali su oni to shvatili kao ozbiljnu opomenu.

Pouke

Bilo je vreme da njih dvoje pažljivo pogledaju svoje faktore rizika. Nijedno od njih nije imalo prekomernu telesnu težinu i nisu bili pušači.

Njen suprug je imao određene gfaktore rizika kao što su: stresan posao, retko je vežbao i jeo je previše masne hrane.

Ilena je znala da ona sama kao dijabetičar (dijabetes tipa 2) ima povećan rizik od srčanih oboljenja (visok nivo šećera u krvi može oštetiti krvne sudove i nerve u srcu i oko srca) a da je njen posao manje stresan, da se bavi upravljanjem stresom i da redovno vežba.

Iskustvo njenog muža nije je previše zabrinulo jer se ona sama „prilično dobro ponašala“: pored upravljanja stresom i važbanja, redovno: je išla na preglede, kontrolisala nivo šećera u krvi, krvni pritisak i nivo holesterola.

Smanjenje rizika

Iskustvo njenog supruga nateralo ih je da zajedno naprave neke promene u svom načinu života i povedu više računa o svom zdravlju i zdravim navikama:

Smanjiti količinu crvenog mesa – smanjili su količinu „crvenog mesa“ u svojim porcijama. Povremeno jedu pileće meso. Osnovne namirnice za ishranu su im postale riba, tofu, belančevine i orasi. Takođe su smanjili upotrebu drugih masnih namirnica.

Povećati količinu vežbanja – da bi bili sigurni u program vežbanja, kupili su stacionarni bicikl i obećali sebi da neće dozvoliti „da postane vešalica za odeću“. Bicikl voze oko 45 minuta svakog drugog dana, dok svakodnevno umereno rade vežbe razgibavanja i dizanje tegova. Sprave i tegovi u spavaćoj sobi pomažu im da budu iskreni.

Smanjiti stres – pokušavaju da neke „sitne obaveze“ odbace iz svog pretrpanog rasporeda. Što se tiče „velikih obaveza“, trude se da se opuste posle njih uz čašu crvenog vina i nalaženje vremena za povremene spore šetnje po kvartu.

Izgubiti malo težine – iako niko od njih nije sa preteranom težinom, svako je dijetama i vežbanjem smanjio tri do četiri kilograma telesne težine. Dodatne kilaža stvara stres za srce, naročito na stomaku. Ako neko nosi dodatnu težinu oko struka, to stvara opterećenje za srce.

Uzimati statine – dok njen muž uzima statine kao deo svojih lekova za zdravo srce, uzima ga i ona (spisateljica) zato što je njenom endokrinom sistemu ipak potrebna prevencija (zahvaljujući vežbanju, njen nivo holesterola je u granicama.). Za osobe preko 40 godina starosti koje imaju problema sa holesterolom, pojedini lekari na osnovu stanja pacijenta preporučuju statine.

Redovno proveravati krvni pritisak – nužno je držati krvni pritisak u dozvoljenim granicama, jer visok krvni pritisak može dovesti do srčanog udara. Oboje redovno posećuju svoje lekare (on kardiologa, ona internistu i endokrinologa), gde proveravaju nivo krvnog pritiska i svoje zdravstveno stanje.

Umesto zaključka

Od tog strašnog dana (srčani udar njenog muža), zdravlje supruga je stalno u usponu. Došao je kući sa urednim nalazom kardiologa, ali su naučili da ne uzimaju više ništa zdravo za gotovo.

Pored gorenavedenih tačaka, pročitali su i naučili više o znacima koji mogu ukazivati na predstojeći srčani udar (različiti za žene različiti za muškaraca) i šta raditi u tim slučajevima i posvetili više pažnje problemima srčanih bolesti.

Za kraj citiramo Ilenu Rajmond Ruš: „Iako moj muž i ja radimo na tome da očuvamo zdravlje, i srčani udar nije nešto kroz šta želimo da prođemo, hoćemo da budemo spremni za bilo šta.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)